Winterbloeiende houtachtige planten

Tuinleven
Als u uw tuin zorgvuldig hebt gepland, hoeft u zelfs in de winter niet uit te kijken op een troosteloze en kale ruimte. Dankzij de beschikbaarheid van zo veel winterbloeiende planten is het ook in het koude seizoen mogelijk om enkele kleurrijke sprankeltjes hoop te hebben. De meeste van deze planten zien er niet alleen leuk uit, maar ruiken ook goed. Ze maken dat het wachten op het voorjaar plezieriger en korter wordt. Maar ook als u nog niet had bedacht dat u winterbloeiers in uw tuin kon planten, is het nog niet te laat om actie te ondernemen. Omdat er zo veel keuze aan planten is, willen we u hier wijzen op enkele bijzonder mooie soorten met aantrekkelijke bloemen en geuren.

Kamperfoelie (Lonicera x purpusii)

Deze weinig bekende struikkamperfoelie komt oorspronkelijk uit China en is snelgroeiend, winterhard en eenvoudig te verzorgen. Hij stelt weinig eisen aan de grond en groeit in elke normale tuinaarde. Hij hoeft ook niet regelmatig te worden gesnoeid. De kamperfoelie kenmerkt zich vooral door het feit dat hij vroeg bloeit in de winter en een heerlijke geur verspreidt. Ook de rijke bloei is een pluspunt. De bloemen, met een lengte van circa 1,5 cm, zijn geelwit of roomwit en blijven tussen december en maart aan de plant. In de zomer vormen de bloemen rode vruchtjes. De heester is groenblijvend als hij op een bijzonder geschikte plaats of in regio's met een zachter klimaat staat, wat betekent dat hij zijn bladeren pas laat in de winter verliest. Omdat de struikkamperfoelie maximaal zo'n twee meter hoog wordt, is hij ook bijzonder geschikt voor kleine tuinen. Hij kan solitair of in groepen worden geplant. We adviseren om deze struik een prominente plaats in de tuin te geven, omdat hij mooi is om naar te kijken en heerlijk geurt. Als de takken worden afgeknipt en in een vaas met water worden gezet, zullen ze enkele dagen goed blijven en hun geur verspreiden.
EM-Winter-021-36cm

Meloenboompje (Chimonanthus praecox)

Slecht weer, sneeuw en koude temperaturen houden het meloenboompje (ook wel winterbloem of bitterzoet genoemd) niet tegen om ons tijdens de winter te verbazen met zijn prachtige bloemen en aangename geur. Hij is winterhard tot een temperatuur van -28 °C en geeft de voorkeur aan vruchtbare, goed doorlatende grond. De roomgele bloemen zijn ongeveer 2,5 lang en hebben een rood hart. De bloei start in december, maar de belangrijkste bloeitijd is in februari en maart. De bladeren verschijnen na de bloemen en verkleuren in het najaar naar wit of geel. Omdat het de afgelopen jaren tamelijk matig heeft gebloeid en wat kwetsbaarder is, kunt u deze het beste op een beschutte en zonnige plaats zetten. Wanneer het meloenboompje eenmaal gesetteld is, is het een fantastische winterbloeiende heester die een hoogte van 3 tot 4 meter kan bereiken. Het moet zorgvuldig worden gesnoeid, aangezien de bloemen van het meloenboompje bloeien op tweejarig hout. Ook binnen kunt u genieten van de aangename geur van de bloemen; in een vaas blijven de takken een aantal dagen mooi. Deze winterbloeiende heester is inheems in China en helaas nog maar weinig bekend in Nederland.

Witte forsythia (Abeliophyllum distichum)

Hoewel de naam anders suggereert, is de witte forsythia of sneeuwforsythia geen familie van de forsythia. Deze laatste bloeit in het voorjaar en heeft andere bloemen. Terwijl de forsythia – die laat in het voorjaar bloeien – gele bloemen heeft, heeft de witte forsythia prachtige witte of bleekroze stervormige bloemen. Deze winterbloeier is zeer zeldzaam. De 1,5 cm lange bloemen verschijnen tussen januari en april en kunnen het ene jaar witte bloemen dragen en het volgend jaar roze. Men denkt dat dit komt door een verschil in de opname van spoorelementen of andere actieve stoffen in de grond. De witte forsythia kan een hoogte van 2 meter bereiken op een beschutte, zonnige standplaats en is ideaal voor kleinere tuinen. Op een gunstige plek is hij heel eenvoudig te verzorgen en bijzonder winterhard. Wanneer de takken worden afgeknipt en in een vaas worden gezet, kunt u ook binnen diverse dagen van deze elegante plant genieten. Deze mooie heester komt oorspronkelijk uit Korea.

Sneeuwbal (Viburnum farreri)

De sneeuwbal is een prachtige winterbloeiende plant die wordt gekenmerkt door zijn fantastische geur. Alle heesters van dit geslacht blijven het hele jaar door aantrekkelijk. De bloemen van de sneeuwbal zijn erg mooi en komen bijzonder goed tot hun recht op kale takken midden in de winter. De opvallende, voornamelijk witte maar soms ook zachtroze getinte bloemen, verschijnen soms al in november, hoewel de echte bloeitijd van februari tot april is. Wanneer de plant in knop staat, en in de herfst, krijgen de bladeren een spectaculaire rode kleur. Deze heester kan een hoogte van 3 of 4 meter bereiken. Omdat hij van warmte houdt, staat hij graag op een zonnige plaats of in de halfschaduw. Hij heeft ook een voorkeur voor licht zure grond die niet te droog is. Over het algemeen is deze plant tamelijk makkelijk te onderhouden en winterhard. Helaas zijn de aangenaam geurende bloeiende takken niet geschikt om in een vaas te worden gezet, omdat ze dan al snel hun bloemen verliezen. De sneeuwbal, die inheems is in Noord-China, komt het beste tot zijn recht als solitairplant. Ze doen het ook goed in geurtuinen.

Elke tuinliefhebber zal ongetwijfeld zijn eigen favoriet kunnen vinden binnen dit uitgebreide assortiment van de mooiste en geurende bloeiende heesters. En als u nog geen van deze prachtige heesters in uw tuin hebt staan, is het zeker de moeite van het overwegen waard om er eentje aan te schaffen. Hij zal zeker wat vreugde brengen in uw winterse tuin!