dahlia's

Dahlia's planten en kweken

Dahlia’s zijn een prachtige blikvanger in een tuin en hebben niet veel verzorging nodig. In dit blog lees je alles over het planten en kweken van dahlia’s.

Dahlia’s bloeien van de zomer tot de herfst. De plant heeft niet veel nodig, behalve een goed plek die windvrij, zonnig en vrij van water moet zijn. Je kan de bloemen planten vanaf begin mei als er geen vorst meer wordt verwacht. Heb je de perfecte plek gevonden? Graaf dan een gat van ongeveer 10 cm diep. Doe er een handvol beendermeel in als meststof en plaats de dahliaknol in het gat.

Dahlia’s hebben niet veel water nodig. Knip regelmatig uitgebloeide dahliabloesems af, met hun complete steel bij de volgende vertakking. Zo kan de plant steeds nieuwe bloemen opbouwen. Knip in de herfst, voordat de eerste vorst wordt verwacht, de dahlia's terug tot ongeveer 10 à 15 cm boven de grond. Graaf daarna uit wat overblijft en laat het drogen. Bewaar de knol daarna in een koele en donkere kamer. Als je meerdere dahlia’s moet bewaren, moet je ze naast elkaar bewaren en niet boven elkaar.

In het volgende jaar, na de late voorjaarsvorst, kunnen de dahliaknollen opnieuw in de tuin geplant worden zoals eerder in dit blog omschreven. Je kan dahlia’s ook in een bloempot planten, gebruik niet een te kleine bloempot. Zorg ervoor dat de dahliaknollen niet doorweekt raken of te veel water krijgen. Je kan dit voorkomen door een drainagelaag aan te leggen op de bodem van de pot. De drainagelaag moet 3 tot 4 cm hoog zijn en kan aangelegd worden met potscherven, kiezelstenen of hydrokorrels.