stage pic location article

De juiste planten op de juiste plaats

Elke plant stelt specifieke eisen aan zijn locatie. Door planten te kiezen en te combineren volgens hun natuurlijke voorkeuren, kun je de voorwaarden scheppen voor langdurige, goed functionerende plantenarrangementen ...

writing

Gebruik een kalender voor bloeitijden

Als je een nieuw perk plant, is het de moeite waard om een kalender te maken met de bloeitijden van de planten die je kiest. Zo kun je in één oogopslag bepalen of er iets bloeit van de lente tot de herfst en of er altijd voedsel beschikbaar is voor vlinders en bijen.

flowers_Top tip:

Toptip: gebruik kant-en-klare gemengde plantensets

Als je geen tijd hebt om je plantencombinatie zelf te plannen, hebben tuincentra kant-en-klare gemengde plantensets voor allerlei locaties, van zonnig tot schaduwrijk en van droog tot vochtig.

flower

Hete zomers en langdurige droge periodes hebben ertoe geleid dat mensen op zoek zijn gegaan naar planten die minder water nodig hebben. Dit zijn onder andere verschillende soorten wolfsmelk, winterhard, kalmoes en vetkruid. Planten zoals de paarse zonnehoed (foto) kunnen ook droge periodes aan. Als een plant zilvergrijze, harige bladeren heeft, is dat een teken dat hij droogte bijzonder goed verdraagt. Het weerkaatst het zonlicht en raakt daardoor niet oververhit, terwijl de fijne haartjes de waterverdamping minimaliseren.

media-container

Tochtbestendige keuzes

Balkons en patio's zijn extreme locaties voor bomen en struiken omdat plantenpotten beperkte ruimte bieden voor hun wortels. Ze worden daarom meer blootgesteld aan de hitte in de zomer en de kou in de winter dan planten die in beschermende tuingrond groeien. Dit vraagt om speciale zorg bij het kiezen van planten. Winterharde, robuuste variëteiten zoals de Japanse esdoorn, krenteboompje en dwergpurperpruim zijn een goede keuze.