rozen

Bloemenkrans maken

Tijdens de herfst vind je veel materiaal in de natuur of je eigen tuin om een zo’n krans te maken. In een paar eenvoudige stappen kan je zelf een bloemenkrans maken. Laat je creativiteit de vrije loop!

De basis

De basis van een bloemenkrans is een frame gemaakt van piepschuim, stro of takken. Deze frames kan je vaak in het lokale tuincentrum, de bouwmarkt of een bloemenwinkel vinden. Je kan ook zelf een frame maken van bijvoorbeeld wilgentenen of klimplanten, zelfs een krant is geschikt. Rol de pagina’s in een waaiervorm op tot een koord en er ontstaat automatisch een frame. Verbind de uiteinden aan elkaar en wikkel om de hele bloemenkrans ijzerdraad. Kies je voor een frame van wilgentenen? Buig dan de takken in een cirkel en wikkel zowel de uiteinden, als de hele krans met ijzerdraad. Als het frame klaar is kan het versieren beginnen. In dit blog geven we twee voorbeelden met materialen uit de herfst, maar loop vooral door je eigen tuin, kijk goed om je heen en laat je inspireren.

Najaarskrans met appels

Appels met een mooie rode schil zijn het meest geschikt. Als je een appelboom in de tuin hebt staan kan je er een aantal ‘reserveren’ voordat je gaat oogsten. Snijd de appels in dunne plakjes en wrijf beide kanten in met citroensap. Plaats ze in de oven op 50-70 graden en laat ze 4 tot 6 uur drogen, vergeet ze niet regelmatig om te draaien. Ondertussen kan je de rozenbottels en bloemen, met behulp van ijzerdraad, vastmaken aan het frame. Het is belangrijk dat de stelen lang genoeg zijn, zodat ze goed op hun plaats blijven. Alle materialen die je gebuikt moeten over elkaar heen vallen, zoals bij het leggen van dakpannen, zodat de krans overal even dik is en de stelen worden verborgen. Vervolgens kan je de schijfjes appel vastmaken met een lijmpistool.

Krans met bessen en rozen

Voor deze variant is een frame van wilgentenen het meest geschikt. Verzamel takken van bosbessen en rozen uit je tuin en knip ze met een snoeischaar in gelijke lengtes. Daarna kan je ze samenbinden in kleine bosjes en ze vastmaken met ijzerdraad aan de bloemenkrans. Doe dit zodanig dat de bosjes elkaar overlappen zoals dakpannen. Trek het draad goed strak zodat alles goed op zijn plek en vast blijft zitten.

Benodigdheden

Gereedschap:

  • Snoeischaar

  • Handschoenen (voor het werken met ijzerdraad)

  • Bloemenkrans frame

  • Binddraad

  • Lijmpistool