grasmaaier

Dit moet je weten over de eerste maaibeurt van het jaar

De dagen worden langer, het zonnetje schijnt en de temperaturen lopen op. Het gras begint langzamerhand te groeien en dat betekent dat het bijna tijd is voor de eerste maaibeurt van het jaar! Maar wanneer is het nou écht tijd voor die eerste maaibeurt?

Wanneer je je gazon voor het eerst gaat maaien, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zijn er al vroeg in het seizoen warme en zonnige dagen? Dan kan je waarschijnlijk in maart al gaan maaien. Is er nog regelmatig sprake van (nacht)vorst? Wacht dan nog even met de eerste maaibeurt. Het is belangrijk om in ieder geval te wachten totdat het niet meer vriest. Ga je het gras maaien en vriest het vervolgens? Dan heb je een grote kans op schade aan je gazon. Stel de messen van de grasmaaier bij eerste maaibeurt wat hoger af dan normaal. Denk aan een maaihoogte van ongeveer 5 tot 6 cm. Vergeet ook niet de messen te controleren, zijn ze nog scherp genoeg? Als je met botte messen gaat maaien, scheurt je gras, droogt het uit en krijg je een bruine gloed over je gazon. Als de messen niet meer scherp genoeg zijn, kan je reservemessen bestellen

vrouw zet opvangbak aan grasmaaier

In het voorjaar kan het niet alleen vriezen, maar ook veel regenen. Heeft het de afgelopen dagen of weken veel geregend? Wacht dan nog even met je eerste maaibeurt. Als je een nat gazon gaat maaien, kan je spoorvorming krijgen en andere schade aan je gazon maken. Daarnaast blijft het gras plakken aan de grasmaaier, daar word je ook niet vrolijk van! Maak je geen gebruik van een opvangbank? Zorg dan wel dat je de proppen gras opruimt, anders heb je kans op gele of kale plekken in je gazon.

kanten maaien met trimmer

Je eerste maaibeurt zit erop! Nu is het belangrijk dat je je gazon weer wekelijks gaat bijhouden. Door regelmatig te maaien krijgt het gras meer licht en wordt het gazon sterker. Maai, in tegenstelling tot de eerste maaibeurt, op 3 tot 4 cm hoogte. Maar let op: wordt jouw gazon intensief gebruikt door bijvoorbeeld spelende kinderen? Laat je gras dan iets langer: 4 tot 5 cm. Vergeet je niet de kantjes van je gazon te knippen, af te steken of te trimmen? Zo ziet je gazon er weer piekfijn uit en geniet je er optimaal van!