vrouw met bloemen
Realise your gardening dreams

Tuinieren voor beginners - snelgids

Iedereen droomt van een prachtige groene tuin. Maar misschien zijn je vingers nog niet zo groen als je dacht. Hier zijn acht nuttige tips voor beginnende tuiniers voor een geslaagde tuin.

1. Wat wil je met je tuin doen?

Moet het een speeltuin voor de kinderen, een tuin met groenten en kruiden of een bloemenzee worden? Het valt niet mee om al je wensen te verwezenlijken. Daarom is het beter om het beperkt te houden, zeker in het begin. Het duurt wel even voordat je je eigen stukje paradijs hebt. Denk goed na over de functies van je tuin – een zitgedeelte, speelruimte, bloemen – voordat je aan de slag gaat.

2. Loop niet te hard van stapel ...

Als je de nieuwe eigenaar bent van een huis of appartement met een tuin of van een volkstuintje, is het raadzaam om het eerste seizoen rustig te beginnen. Onder de zwarte aarde tref je mogelijk nog de tuindromen van de vorige eigenaar aan. Veel planten zijn vaste planten en blijven jaar na jaar bloeien. Andere delen van de tuin moeten mogelijk worden omgespit en bemest.

gardena schoppen en spades

3. Hoeveel kun je zelf doen?

Dit is een kwestie van balans tussen tijd, kennis en geld. Veel tuinliefhebbers vinden het juist leuk om alles zelf te doen. Anderen laten een professional komen: een tuinarchitect of hovenier. Maar je staat er zelden alleen voor. Je kunt altijd je buren om hulp vragen.

4. Hoe is het klimaat in je omgeving?

Er kunnen veel verschillende hardheidzones voorkomen binnen één land. Vraag je plaatselijke tuincentrum of plantenkwekerij om advies. Zij kunnen je alles vertellen over planten, klimaat en grond. Als je willekeurig planten koopt zonder dat eerst na te vragen, kan het tuinieren een dure grap worden.

balkon met clickup

5. Hoogte, tijd en kleur

Er zijn drie dingen waarmee je rekening moet houden als je bloemen plant: hoogte, tijd en kleur. Kies plantensoorten met bloeiperioden die elkaar overlappen, zodat je langer van bloeiende planten kunt genieten. Kies voor kleuren die bij elkaar passen. Zorg dat grote planten niet over kleinere planten hangen.

6. Goedkoop is duurkoop

Natuurlijk kun je in de winkel goedkoop gereedschap en goedkope planten vinden. Maar planten groeien niet goed in slechte, voedingsarme aarde. En gereedschap moet langer dan één seizoen mee gaan. Koop dus goed gereedschap en materiaal! Als je wat meer betaalt, heb je er wel langer plezier van.

7. Werk samen met vrienden en buren

Niet iedereen in de buurt hoeft zijn eigen grasmaaier of cultivator te hebben. Leen van je buren of koop dure machines samen met je buren (en koop dan goede producten!). Deel en ruil planten en bloembollen met vrienden en buren, wissel tips en strategieën uit en help elkaar als er zware dingen moeten worden getild. En nodig ze uit voor een tuinfeestje om ze te bedanken!

bloemen