hedgehogs

Gebruik robotmaaiers op een manier die egels en vlinders beschermt

Meer en meer van ons gaan over op een robotmaaier om het gazon netjes te houden. Maar ondanks dat ze veel tijd en vervelend werk besparen, kunnen ze schadelijk zijn voor sommige dieren die in onze tuin leven, zoals egels, bijen en vlinders. Het beschermen van dieren in het wild is niet moeilijk, zolang je deze paar tips in gedachten houdt.

De dieren die in je tuin leven, hebben hun eigen behoeften, die kunnen verschillen van die van jou als tuinier - maar iedereen gelukkig houden is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Ga als volgt te werk om ervoor te zorgen dat egels en andere dieren zich thuis voelen in jouw tuin zonder regelmatig je gazon te moeten opofferen:

Hoe egels zich thuis voelen in je tuin

Egels zijn graag geziene bezoekers in onze tuinen, omdat ze de tuin vrij houden van slakken, rupsen en dergelijke. Van de juiste beschutting tot de juiste bescherming van vijvers en zwembaden: als onderdeel van ons initiatief hebben we samen met dr. Sophie Lund Rasmussen nuttige tips verzameld over hoe je jouw tuin natuurvriendelijk kan maken.

 • Tijdens de voedingsarme periode in de herfst kan je water en voer klaarzetten (kattenvoer is een goede optie voor egels). Let op een goede hygiëne rondom het voerstation.

 • Bouw nesten voor egels door een wild hoekje in je tuin te creëren met tuinafval, stapels bladeren of boomstammen.

 • Bouw een egelsnelweg met behulp van tunnels of paden tussen tuinen off-road.

 • Zorg voor biodiversiteit in je eigen tuin om egels te voorzien van natuurlijke voedselbronnen (bijvoorbeeld wilde bloemenzaden, insectenhotels).

 • Veilige vijvers en zwembaden door een gemakkelijke uitweg te bieden. Bedek ook diepe gaten en afvoeren.

 • Gebruik geen pesticiden en chemicaliën bij de verzorging van planten.

 • Zorg ervoor dat de netten veilig worden opgeborgen en dat er geen strooisel is dat de dieren kan schaden.

 • Wees voorzichtig wanneer je een vuur probeert aan te steken en de stapel naar een andere locatie te verplaatsen op de dag dat je hem brandt.

 • Zorg ervoor dat je alle gebieden in de tuin zorgvuldig inspecteert voordat je gaat tuinieren. Hetzelfde geldt voor je composthoop voordat je er met de graafvork in gaat werken.

 • Als je een robotmaaier gebruikt, zorg er dan voor dat je deze overdag gebruikt. Een recent onderzoek door de Universiteit van Oxford naar de mogelijke impact van robotmaaiers op egels identificeerde drie belangrijke technische veiligheidskenmerken: draaibare messen, beschermplaten en de voorwielaandrijving. Al deze kenmerken zijn in verschillende combinaties aanwezig in de robotmaaiermodellen van Husqvarna Group en haar merken.

bladeren op gazon

Een recent onderzoek van de Universiteit van Oxford over het gevaar van robotmaaiers voor egels, benadrukt de enorme verschillen in veiligheidsniveaus tussen robotmaaiers. De robotmaaiers van Husqvarna Group en haar merken, waaronder GARDENA, presteerden goed in de test, omdat ze naast andere veiligheidsvoorzieningen allemaal zijn uitgerust met lichtgewicht (3 gram) zwenkbare messen. Husqvarna Group verwelkomt dergelijk wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling en duurzaamheid van de producten. 

Ga naar studie >

 

smart App met egel op achtergrond

Maatregel 1: technische vereisten van de SILENO robotmaaier

Alle robotmaaiers van GARDENA zijn uitgerust met inklappende messen en de meeste hebben voorwielaandrijving. Dit zijn eigenschappen die de veiligheid van robotmaaiers aanzienlijk verhogen. Naast de fysieke functies van de maaiers bieden we ook softwareoplossingen zoals de dierenbeschermingsfunctie in de GARDENA smart App, waarmee de maaier van zonsondergang tot zonsopgang kan rusten terwijl de egels het meest actief zijn. Bovendien start het GARDENA maaisysteem de messen niet in het laadstation. De robotmaaier beweegt zich hier eerst vijf seconden vanaf voordat hij begint te maaien, zodat kleine dieren die onder de maaier beschutting hebben gezocht kunnen wegrennen.

meneer bedient robotmaaier via smart app

Maatregel 2: het begint allemaal met het ontwerp

Of je nu een traditionele grasmaaier of een robotmaaier gebruikt, een korter gemaaid gazon betekent minder veilige plaatsen voor egels, bijen en vlinders. Alleen omdat je een robotmaaier hebt, betekent dit niet noodzakelijk dat je geen natuurvriendelijke tuin kunt hebben. Met het juiste tuinontwerp is het gemakkelijk om schuilplaatsen voor insecten, egels en andere dieren te maken: probeer hagen, struiken en delen van wilde bloemen op te nemen. De zomerbloei in deze wilde gebieden is niet alleen prachtig om naar te kijken - het stuifmeel en de nectar trekken een hele reeks insecten aan die je tuin zullen laten bloeien, dus je zult ook een geweldige fruitoogst hebben!

Om deze gebieden van je gazon te scheiden, leg je gewoon de draad voor de robotmaaier op de gewenste locatie en zaait je een mix van wilde bloemenzaden in het gebied waar je ze wil laten groeien. Als je de ruimte hebt voor wat grotere wilde gebieden, hoe zit het dan met het installeren van enkele bijenkorven?

Hier bij GARDENA hebben we de hulp ingeroepen van een lokale imker en houden nu honingbijen op ons hoofdkantoor - en er is geen tekort aan robotmaaiers daar! We hebben een deel van de tuin gereserveerd om te gebruiken als een wilde bloemenweide, en elk jaar produceren we ongeveer 600 kilo van de beste honing voor onze werknemers om van te genieten.

Net als wilde bloemen worden bijen en vlinders ook aangetrokken door kruidentuinen en siertuinen wanneer ze in bloei staan. Hun favorieten zijn:

 • Rozemarijn

 • Tijm

 • Lavendel

vlinder landt op bloem

Maatregel 3: overdag maaien

Hier is nog een eenvoudige truc om ervoor te zorgen dat kleine egels en je robotmaaier elkaar niet in de weg zitten: maai je gazon alleen overdag, omdat egels avond- en nachtdieren zijn. Het is zeer zeldzaam om ze overdag buiten te zien. Een robotmaaier die 's nachts loopt, kan een gevaar voor hen zijn, of ze het horen of niet. Als ze de robot niet opmerken, hebben ze geen kans om te reageren. Zelfs als ze het geluid van de grasmaaier horen, is hun reactie niet nuttiger: in plaats van te proberen te ontsnappen, rolt een egel op in een stekelige bal - die hen in dit geval niet tegen letsel beschermt.

Tip van experts: als je besluit om alleen overdag te maaien, wordt de bedrijfstijd van je robotmaaier korter. Zorg er dus voor dat hij voldoende vermogen heeft om je hele gazon te maaien en in goede staat te houden.