onkruidsteker met onkruid

Wat kan je doen tegen onkruid?

De natuur bloeit in volle pracht, de planten groeien prima. Maar er verschijnen ook onruststokers in de tuin die wij niet geplant hebben: onkruid! Het groeit uit het gazon en vernietigd het harde werk en nette beeld van de tuin. Hieronder vind je meer informatie over hoe de groei van nieuw onkruid voorkomen kan worden en welke acties je tegen deze vervelende planten kan nemen.

ecoline onkruidkrabber voor patio

Onkruid voorkomen

De beste truc is: geef onkruid geen kans om te groeien in je tuin. Alles begint met de aankoop van graszaad. Goedkope zaden worden vaak gemengd met onkruidzaden die natuurlijk de groei van onkruid bevorden. Als je merkt dat er gaten in de grasmat te zien zijn, zaai dan onmidddelijke het gazon opnieuw in. Maai het gras niet korter dan 4 cm, zodat het gras schaduw kan werpen en zo het kiemen van onkruidzaden tegen kan gaan. Hou het gazon in conditie door verticuteren / beluchten. Op deze manier help je ongewenst materiaal te verwijderen, om de grond los te maken en het gazon de nodige stabiliteit te geven. Het resultaat is: de bodem zal regenwater beter absorberen en distribueren naar diepere lagen. Ontbrekende voedingsstoffen zijn vaak een oorzaak voor het afsterven van planten en de verspreiding van onkruid. Met meststof kan je het gazon de ontbrekende voedingsstoffen geven om gezond te kunnen groeien. Maar vergeet niet om te sproeien tijdens lange, droge perioden.

Verschillende manieren om onkruid te bestrijden

Om van onkruid af te komen, kan je kiezen voor de meest milieuvriendelijke techniek: mechanisch wieden om het gazon de ruimte te geven die het nodig heeft om te groeien. Als de bodem vochtig is, is het echt eenvoudig om de planten uit de grond te trekken. Voor groter onkruid zoals paardenbloemen, bevelen wij GARDENA onkruidsteker aan. Voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kan je biologisch afbreekbare producten proberen zoals brandnetel vloeistof, azijn, zout of andere producten van tuincentra die je kan toepassen zonder je zorgen te hoeven maken. Spuit de vloeistof direct op de ongewenste plant. Herhaal dit proces tot het gewenste resultaat.

meneer met onkruidsteker in gazon

Ook kokend water helpt tegen ongewenst onkruid. Giet het gekookte water over de plant, laat het drogen en verwijder de plantenresten. Beperk het gebruik van chemische onkruidverdelgers, omdat ze een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens, dier en plant. Als je ze toch wil gebruiken, lees dan vantevoren de instructie op de verpakking. Herbiciden werken erg effectief. Pas ze alleen toe bij de juiste planten en grond.

ecoline onkruidsteker haalt paardenbloem uit gazon

Niet ieder onkruid is vervelend. Veel soorten onkruid hebben positieve effecten die we vaak niet kennen. De brandnetel is voor de meeste tuineigenaren eerder een last dan een hulp, terwijl je van de bladeren thee kan zetten dat helpt tegen maagdarmklachten. Jonge paardenbloem smaakt ook heerlijk in salades. Smalle weegbree is geschikt voor eerste wondverzorging, ontstekingen en na een insectensteek. Wat vind je van het idee om zulke planten een andere plek in de tuin te geven en anders te gebruiken?