The right harvest cut with the GARDENA AssistCut
Realise your gardening dreams

De juiste snoei voor een goede oogst

Zelfs in het geval van jonge bomen tussen de 6 en 8 jaar, stimuleert een goede wintersnoei de groei en is heel belangrijk voor de latere vorm van de boom. De juiste maanden voor een wintersnoei zijn januari en februari. Dit is wanneer fruitbomen zich in hun slapende fase bevinden. De structuur van de kroon is ook gemakkelijker te herkennen omdat de boom geen bladeren heeft.

meneer snoeit hoge boom

Je vraagt je vast af waarom het snoeien in de winter tegenwoordig zo belangrijk is, terwijl bomen vroeger zelfs vruchten droegen zonder ooit gesnoeid te zijn.        

Voordat je verder gaat en aan de slag gaat, is het belangrijk om je boom goed te bekijken, zodat je geen fouten maakt tijdens het snoeien. De beste tijd om te snoeien is op een droge winterdag wanneer de temperatuur niet lager is dan -5°C. Omdat het mogelijk is om veel fouten te maken bij het snoeien, zijn hier de belangrijkste punten voor je opgesomd: 

• Verwijder eerst de dikkere takken die naar binnen, beneden of recht omhoog groeien, en verwijder de dode bladeren.
• Alle takken die recht omhoog groeien, moeten bij de vork worden verwijderd om ze te stimuleren om te groeien en de bloei te bevorderen. Dit versterkt ook de horizontale takken die naar buiten groeien, omdat de beste fruittakken hier groeien.
• Takken die in de winter al bloemknoppen hebben, moeten op ongeveer een derde worden afgesneden. Dit voorkomt dat takken te lang worden en niet meer zullen afbreken door het zwaardere gewicht van fruit.
• Voor het mooi afmaken moeten dunne takken die recht omhoog of recht naar beneden groeien worden gesnoeid.
• Gebruik een scherp gereedschap voor al het snoeiwerk. GARDENA takkenscharen en GARDENA boom- en heggenscharen zorgen bijvoorbeeld voor precieze en gelijkmatige snedes in de kroon van de boom.  
• Natuurlijk zijn er nog veel meer andere dingen om rekening mee te houden voor het snoeien in de winter, maar we kunnen ze hier niet allemaal benoemen. Voor meer tips kan je terecht in diverse tuinliteratuur.

man snoeit boom met takkenschaar

Wintersnoeien wordt niet alleen aanbevolen om een goede oogst te bevorderen - het beschermt ook fruitbomen tegen ziekten zoals appelschurft. Dergelijke ziekten kunnen zich onverstoord verspreiden in niet-gesnoeide takken. Problemen met schimmelaanvallen en rotte takken kunnen echter ook optreden als bomen niet goed worden gesnoeid. Verschillende manieren voor het bestrijden van ongedierte worden ook in de winter sterk aangeraden. Je kan bijvoorbeeld een staalborstel gebruiken om losse stukjes schors van stammen te verwijderen, dat is waar de meeste ongedierte zich schuil houden. Omdat het snoeien van bomen in de winter echt een uitdaging is voor veel tuinbezitters, wordt de tuin vaak verwaarloosd. Om een betere oogst te krijgen, moeten zelfs onervaren amateur-tuinierders blijven oefenen, want oefening baart kunst.