header image

Blijf gegrond

Er leven miljarden levende organismen onder onze voeten. Insecten, regenwormen, bacteriën, schimmels, mijten en andere zetten dood organisch materiaal om in humus ...

Media-container-1

Tip: gebruik verhoogde bedden

Als je grond niet geschikt is voor het verbouwen van groenten en niet makkelijk geoptimaliseerd kan worden, zijn verhoogde bedden een goede optie. Vul ze met een mix van compost en aarde die rijk is aan voedingsstoffen voor een langdurige succesvolle oogst.

Niet alle planten hebben dezelfde grondsoort nodig

Heeft jouw plant leem, zand of veel klei nodig? Het is belangrijk om altijd de juiste grond te kiezen om je planten mooi en gezond te houden. In moestuinen is het planten van veel verschillende soorten, waaronder meerjarige groenten zoals uien, chenonopsus en boerenkool, een goede manier om voor de grond te zorgen. Vruchtwisseling en gemengde gewassen zijn belangrijke factoren.

Als het gaat om siertuinen houden gemengde bedden gevuld met vaste struiken en mulch tussen de planten de organismen in de grond gelukkig - en dat doet wonderen voor je planten. Het maakt niet uit wat voor soort planten je in je tuin hebt, gezonde grond is de sleutel tot succes voor elke tuinier. Als je wilt dat je planten sterk en gezond worden, moet de grond kruimelig zijn en belucht met voedingsstoffen. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt om de grond goed te verzorgen.

Collage

Tips voor een gezonde bodem

1. De grondlagen moeten intact blijven. Gebruik een vork om de grond los te maken in plaats van om te spitten.

2. Regelmatig bewerken met een rooimachine, cultivator of schoffel houdt de toplaag mooi brokkelig. Hierdoor worden de haarvaten waar het water in de grond doorheen verdampt, opengebroken, waardoor het vocht langer in de grond blijft. Je hebt misschien horen zeggen dat je drie keer water kunt overslaan voor elke keer dat je de grond bewerkt met een schoffel.

3. Loop niet op bedden nadat het heeft geregend om bodemverdichting te voorkomen, waardoor minder zuurstof, water en voedingsstoffen worden opgenomen.

4. Vul lege bedden tijdelijk met groenbemesters zoals boekweit, phacelia en gele mosterd om de grond te beschermen en te verrijken.

Zo maak je je eigen meststof met brandnetels - stap voor stap

Als het op meststoffen aankomt, zijn brandnetels een essentieel hulpmiddel voor elke biologische tuinier omdat ze vol zitten met kiezelzuur, kalium en stikstof. En het is zo makkelijk om het zelf te maken!

Wat heb je nodig

Brandnetels, water, afgesloten metalen of plastic bak (met deksel), net of vlies (luchtdoorlatend), schaar, lange handschoenen.

Slider_1

Step 1: Starting with a bunch of nettles

Chop up around 1 kg of fresh stinging nettles and mix in a bucket with 10 litres of rainwater. Make sure that the nettles are covered by the water. Cover the container with a net to allow the air in, then leave the nettles to ferment in the partial shade for 10 to 14 days.

slider_2

Step 2: Stir the fertiliser once a day

Make sure to stir the nettle fertiliser once a day. Tipp:
the fermentation process produces a strong smell, so it’s worth stirring in a handful of stone dust to keep the smell in check.

slider_3

Step 3: Wait until it stops bubbling

You’ll know the fertiliser is ready when it stops bubbling after two or three weeks. Strain out the remaining plant matter before use – you can either compost it or use it to mulch your beds.
Mix one part fertiliser to ten parts water. Pour around your plants to target the roots or treat your plants with a spray can.

1/3