NJ-835425

Een kleurrijk ecosysteem voor de tuin

Je tuin de zorg en aandacht geven die hij verdient, is de beste manier om je tuin tot leven te brengen. Je wilt bloemen die bloeien en de geur van verse kruiden in de lucht ...

Tips voor het aanleggen en onderhouden van groene ruimtes

Je tuin de zorg en aandacht geven die hij verdient, is de beste manier om je tuin tot leven te brengen. Je wilt dat er bloemen bloeien en dat de geur van verse kruiden in de lucht hangt. Er moet altijd iets te bewonderen zijn - vanaf welke plek je ook kiest om te gaan zitten. Soms kan het er een beetje wild aan toe gaan en dat is ook prima. 

Door slim te plannen kun je je tuin opdelen in verschillende delen die met elkaar verbonden zijn door paden. Als je de natuurlijke watercyclus wilt ondersteunen, moet je kiezen voor waterdoorlatende opties op de grond, zoals grind of stoeptegels met openingen ertussen zodat het regenwater rechtstreeks in de grond kan trekken. Zelfs als je de basislay-out hebt geperfectioneerd, is je tuin niet compleet zonder planten. Bloeiende struiken, grassen en heesters voegen structuur en charme toe.

02_tree-unsplash

Bomen als C0²-helden

Bomen hebben vooral een positieve invloed op het milieu. In de biomassa van een volgroeide, middelgrote boom zit maar liefst 500 kg kooldioxide opgeslagen1. Robuuste bomen zoals de Amerikaanse amberboom, Chinese vernisboom en Perzisch ijzerhout worden op dit moment steeds populairder omdat ze zowel langdurige hitte als natte omstandigheden kunnen weerstaan.

1 Het duurzaamheidsrapport van de RHS, Royal Horticultural Society, 2021
VZ-009626

Plan makkelijk je tuindroom!

myGarden is een creatieve en gebruiksvriendelijke online applicatie waarmee je je tuin kunt tekenen en plannen. myGarden inspireert je om je droomtuin te ontwerpen.

Group 856

Kleinere groene ruimten

Balkons en patio's kunnen ook duurzaam en natuurlijk worden gehouden. Insectvriendelijke struiken en boompjes kunnen worden geplant in potten van alle soorten en maten. Je kunt een eenvoudig draadgaas maken zodat klimplanten aan de buitenkant van je huis omhoog kunnen groeien. De bladeren binden fijne deeltjes in de lucht en de waterverdamping houdt het microklimaat in balans. Hetzelfde geldt voor groene daken beplant met verschillende soorten sedum, anjers en tijm. Ze absorberen tot 90% van het regenwater en geven het geleidelijk af aan de atmosfeer.

05_wildgarden

ALLE DINGEN HELDER EN PRACHTIG

In tuinen die fungeren als levende bruggen tussen mens en natuur groeien fruitbomen naast gemengde inheemse hagen en bloeien bloemen in borders en wilde bloemenweiden. Krokussen, winterakonieten en gras voeden het wild al vanaf februari. Later in het jaar behoren echinacea en salie tot de bloeiende struiken die perfect zijn voor bestuivers. Het is echt belangrijk dat wilde bijen tot laat in de herfst toegang hebben tot voldoende vegetatie als bron van nectar en stuifmeel. Inheemse soorten zijn het beste van allemaal.

bee

Wist je dit?

Volgens de Europese Commissie leven er ongeveer 2000 soorten wilde bijen in Europa. 78% van de wilde bloemen en 84% van de gewassen zijn afhankelijk van bestuiving door wilde bijen om zaden te produceren. Naar schatting staat 10% van de bijen- en vlindersoorten in Europa op het punt van uitsterven, deels omdat deze soorten specifieke eisen stellen aan hun habitat.1

1 Wat is de oorzaak van de afname van bijen en andere bestuivers? (infographic) | Nieuws | Europees Parlement (europa.eu)
Group 895

Luiheid = biodiversiteit?

Daar zit zeker iets in, want wilde bijen, egels, hagedissen en roodborstjes hebben moeite om voedsel en onderdak te vinden in tuinen die te netjes en opgeruimd zijn. Wat kun je doen om te helpen? Ruim plantenbedden pas op in de lente en laat de herfstbladeren liggen of stapel ze op als je je gazons, paden en zithoeken hebt opgeruimd. Dieren zullen snel hun kamp opslaan in delen van je tuin die met rust zijn gelaten. Stapels takken en stenen, droge stenen muurtjes en waterpoelen zullen ook wilde dieren aantrekken omdat het uitstekende plekken zijn om nesten te bouwen, te schuilen voor roofdieren en dorst te lessen op een warme dag.