potplanten op terras

Potplanten in de tuin verpotten

In de winter gaan de meeste tuinplanten hun rustperiode in. Dit is het ideale moment om ze te verpotten in een grotere pot, zodat ze weer voldoende voedingsstoffen krijgen en goed gaan groeien.

Wanneer verpotten?

Planten waarvan de wortels al uit de pot groeien of waarvan de aarde helemaal vol wortels zit, hebben een grotere pot nodig. Let erop dat de nieuwe, grotere pot slechts een paar centimeter groter is dan de oude pot. Jonge planten hebben bijna ieder jaar een nieuwe pot nodig, omdat hun wortels zich snel door hun pot verspreiden. Oudere planten worden voornamelijk verpot als hun grond oud en goed gebruikt is.

Verpotten

Eerst bereid je de nieuwe pot voor. De beste potten zijn van aardewerk en hebben een gat in de bodem en een bijpassende schotel die groter is dan de pot die erop staat. Het gat in de bodem van de pot kan eenvoudig afgedekt worden met een platte steen of een ander stuk aardewerk. Dit voorkomt dat de aarde uit de pot valt en zorgt er tegelijkertijd voor dat het overtollige water in het schoteltje kan weglopen. Nu kan de verse potgrond in het onderste gedeelte van de pot worden verdeeld.

Je haalt de plant uit de oude pot en geeft een tikje op de kluit. De oude grond die stevig aan de wortels vastzit, mag je niet verwijderen. Vervolgens plaats je de plant in het midden van de pot en vul je hem rondom met aarde. Het is belangrijk dat de bovenrand van de kluit twee centimeter lager ligt dan de rand van de pot. Zo kan er geen water over de bovenkant van de pot lopen als je de plant water geeft. Tot slot druk je de grond iets aan om holtes tussen de verse grond en de kluit te voorkomen.  

Tips voor het verpotten van potplanten

  • Knip bij het verwijderen van de plant eventuele wortels af die al uit het onderste potgat groeien, zodat de plant er gemakkelijk uitgetrokken kan worden.

  • Bedek het gat in de bodem van de pot met een steen zodat het water er gemakkelijk uit kan stromen.

  • Vergeet niet om aan de bovenkant van de pot ruimte over te laten om water te kunnen geven. Zorg er bij het verpotten voor dat de kluit 2 cm onder de rand van de pot ligt.

  • De nieuwe pot moet schoon zijn. Als je een oude pot hergebruikt, maak deze dan vooraf grondig schoon om de overdracht van ziektekiemen en schimmels te voorkomen.