Bloemen op balkon

Geef kleur aan je balkon

Bloemen vormen een verfraaiing van de gevel van een gebouw en zijn een lust voor het oog voor voorbijgangers. Hierbij moet echter wel rekening gehouden worden met diverse factoren. Er is een verschil tussen balkonplanten die van de volle zon houden en planten die deels in de schaduw moeten staan. In dit blog vertellen we je hoe je de juiste planten voor je balkon kiest.

Kijk voordat je balkonplanten gaat uitkiezen eerst naar de locatie van je balkon. Als je balkon op het zuiden ligt, kies je voor planten die van de volle zon houden. Voorbeelden van dat soort planten zijn struikmargrieten, geraniums en olijfbomen. Planten die halfschaduw nodig hebben, zijn beter geschikt voor balkons op het oosten of westen. Geef de planten daar niet te veel water want stilstaand water kan verrotting veroorzaken. Ook ontplooien de wortels van halfschaduwplanten zich beter in een drogere grond. Varens, klimop en begonia’s voelen zich met name thuis op een balkon met halfschaduw.

Houd bij het inplanten van de plantenbakken in het raamkozijn rekening met een aantal zaken:

  • Vier of vijf planten zijn genoeg voor een bak van één meter lang.

  • Richt de bak in aan de hand van de groeikenmerken van de planten. Plant hangplanten aan de buitenkant zodat ze mooi over het balkon heen kunnen hangen. Hoog opgroeiende balkonplanten moeten juist aan de binnenkant worden geplant.

  • Kies kleinere planten om de tussenruimte op te vullen.

Vrouw plant bloemen in plantenbak

Bij balkonplanten is het van groot belang om ze regelmatig te inspecteren. Controleer de vochtigheid van de potgrond en kijk of er verwelkte bloemen zijn. Deze verwijder je van de steel.

Om optimaal te kunnen blijven genieten van de bloemen op je balkon, moet je de planten goed verzorgen en ook mest geven. Geraniums doen het bijzonder goed als je wat koffiedik door de potgrond mengt. Het is ook raadzaam om af en toe eens mest door de grond te mengen die alle voedingsstoffen voor bloeiende planten bevat.