CE-302851

Elke druppel telt

Water is wereldwijd een van de belangrijkste hulpbronnen. Veel regio's in de wereld kampen nog steeds met een ernstig watertekort dat de komende jaren alleen maar erger zal worden en uiteindelijk zal leiden tot woestijnvorming ...

Tips om verstandig met water om te gaan

Water is een van de belangrijkste hulpbronnen ter wereld. Veel regio's in de wereld kampen nog steeds met een ernstig watertekort dat de komende jaren alleen maar erger zal worden en uiteindelijk zal leiden tot woestijnvorming. Daarom is het zo belangrijk om bewust om te gaan met deze kostbare hulpbron, ook als je je tuin besproeit.

Media-container-1

Regenwater gebruiken

Regenwater is een effectieve oplossing om de planeet en je banksaldo te beschermen. Het zal je helpen je gebruik van leidingwater te verminderen en de planten in je tuin zullen je ook dankbaar zijn dankzij het lage kalkgehalte. Probeer water uit je regenpijp op te vangen in een oude houten ton in plaats van een waterton. Een deksel beschermt het water tegen vervuiling en voorkomt dat muggen er hun eitjes in leggen.

Media-container-2

Druppel voor druppel

Moeilijk of niet, planten nemen water op via hun wortels. Dat is dus precies waar slimme druppelirrigatiesystemen het kostbare water naartoe leiden. Sensoren meten het vochtgehalte van de bodem. Als de bodem al voldoende vocht bevat, wordt de volgende geplande irrigatie opgeschort, waardoor er minder water wordt verbruikt.

Drop-Image

10 TIPS VOOR SLIM WATER GEVEN

Precies de juiste hoeveelheid

Water besparen heeft geen nadelig effect op de groei van je tuin. Integendeel, als je je tuin regelmatig precies de hoeveelheid water geeft die hij nodig heeft, zorgt dat voor een betere plantengroei en een grotere oogst. Dit komt omdat gerichte bewatering van de wortels bladziekten, schimmels en rot vermindert, terwijl ook onkruid wordt uitgeroeid omdat het geen water meer krijgt.

1. Gelijkmatig water geven

De meeste planten moeten gelijkmatig water krijgen, dus zorg ervoor dat je alle wortels voldoende water geeft in plaats van alleen het oppervlak te bevochtigen.

2. Geef water op het juiste moment van de dag

Vroeg in de ochtend is het beste moment om je planten water te geven. De aarde wordt overdag opgewarmd maar koelt 's nachts af, dus 's ochtends verdampt er minder water dan wanneer je 's avonds water geeft. Een vroege start geeft de planten ook genoeg tijd om het water op te nemen, zodat ze sterk genoeg zijn om de dag die voor hen ligt aan te kunnen.

3. Houd bladeren droog

Natte bladeren hebben meer kans op ziektes. Schimmelinfecties kunnen optreden als bladeren 's nachts te vochtig blijven.

4. Geef grondig water

Het is beter om planten één keer grondig water te geven in plaats van ze af en toe bij te vullen. Zo kan het water doordringen tot in de diepste lagen van de aarde en alle wortels bereiken. Afhankelijk van het weer kan het voldoende zijn om sommige planten slechts een paar keer per week water te geven.

Collage

5. Wateroverlast voorkomen

Zorg ervoor dat je planten genoeg water hebben, maar probeer ze niet te verdrinken. Te veel water geven snijdt de zuurstoftoevoer naar de wortels af.

6. Gebruik zacht water

Het lage kalkgehalte in regenwater maakt het ideaal om planten water te geven.

7. Planten groeperen

Planten groeperen volgens hun behoeften zorgt voor een efficiëntere besproeiing. Moderne regelaars kunnen worden geconfigureerd voor verschillende besproeiingszones en besproeiingsmethoden.

8. Regionale planten

Het kweken van inheemse planten vereist minder inspanning, kunstmest, pesticiden - en water. "Oude" variëteiten die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden zijn geschikter dan overgefokte wereldwijde hybride cultivars. Maar er zijn ook andere lokaal gekweekte planten die zich hebben aangepast aan het binnenlandse klimaat.

9. Geef gelijkmatig water rond de plant voor een evenwichtig, goed ontwikkeld wortelstelsel

Altijd water geven op slechts één wortelpunt leidt tot eenzijdige wortelgroei en daardoor tot een slechtere opname van voedingsstoffen in de grond. Geef daarom altijd water rondom de plant en verdeel het over het hele irrigatiegebied.

10. Gebruik kleirijke grond van goede kwaliteit voor betere waterretentie

Plantengrond rijk aan kleimineralen heeft betere expanderende eigenschappen en kan daardoor water beter en gelijkmatiger vasthouden in de grond. Zorg in natte zomers en in de winter voor waterafvoer om waterverzadiging te voorkomen.

woman-sitting

Een kleurrijk tuinecosysteem - tips voor het creëren en onderhouden van groene ruimtes

Je tuin de zorg en aandacht geven die hij verdient, is de beste manier om je tuin tot leven te brengen. Je wilt bloemen die bloeien en de geur van verse kruiden in de lucht ...