brandhout

Ideale opslag van brandhout

Vers hout bevat veel water. Omdat hout dat te veel vocht bevat niet efficiënt brandt, is het belangrijk om brandhout op te slaan voordat je het gebruikt voor het stoken van je openhaard.

Vers en groen hout bestaat voor de helft uit water. Als vers hout wordt gebruikt als brandhout, moet het worden gedroogd zodat het vochtgehalte onder de 20% komt. Meestal zit er na een jaar opslag en drogen nog 15 tot 20% water in het hout. Als er op een droge zomerdag wordt gemeten, kan de vochtigheid van dit gedroogde hout dalen tot slechts 15%. Terwijl de vochtigheid om een mistige herfstdag kan stijgen tot 20%.

Waarom moet brandhout gedroogd worden?

Vers of slecht opgeslagen hout bevat te veel water wat problemen kan veroorzaken bij het verbranden. Het water in het hout moet dan ‘uit het hout gekookt worden’ voordat het echt brandt, waardoor je waardevolle energie verliest. Als het vochtgehalte ongeveer 10% boven het optimale vochtgehalte ligt, zal de warmtewaarde met ongeveer 9% afnemen, waardoor je energie verliest.

Tips voor het opslaan van brandhout

Deze tips helpen je om het vochtgehalte van je hout onder de 20% te krijgen:

  • Veilig en met voldoende lucht opslaan: de beste methode is om het hout kruislings te stapelen. Met andere woorden; plaats rijen afwisselend verticaal en horizontaal.

  • Stapel het hout op een houten pallet: dit beschermt het hout tegen vocht.

  • Houd minstens 10 cm afstand tussen de houtstapel en de zijkant van het huis. Di garandeert een goede luchtstroom.

  • Bescherm tegen weer en wind: zorg voor een goede luchtstroom door voldoende afstand tussen het hout en de afdekking te creëren. Laat voor een ideale luchtstroom ten minste 1 horizontale zijde open voor de wind.