Varens: deze oerplanten hebben een betoverende uitwerking op elke tuin

Tuinleven
In de Middeleeuwen werden varens in kruidentuinen geplant om boze geesten af te weren. Tegenwoordig brengen hun groene bladeren hun eigen magie in de tuin en verbluffen ze ons met hun ongelooflijke diversiteit.

Een wereld van raadsels en mythen

Omdat varens zich op ongebruikelijke wijze voortplanten, hebben ze altijd tot de verbeelding gesproken. Al vroeg stonden ze bekend als geneeskrachtige planten met magische toepassingen. Nog tot het midden van de 19e eeuw deden allerlei theorieën de ronde over deze mythische oerplant die zich voortplant zonder bloemen en, zoals aanvankelijk gedacht, zonder zaadvorming. Pas door moderne technologie werd het geheim onthuld dat 350 miljoen jaar lang bewaard was gebleven. De botanist Wilhelm Hofmeister ontdekte met een krachtige microscoop minuscule bruine pitjes die verantwoordelijk bleken voor de tot dan toe mysterieuze verspreiding van de plant. In plaats van zaden heeft de varen sporen, die een onopvallend prothallium vormen met mannelijke en vrouwelijke organen. Als de sporen voldoende water krijgen, doet zich bevruchting voor en kan een nieuwe varen ontstaan. Bovendien vormden de voorouders van de varens, toentertijd planten zo groot als bomen midden in uitgestrekte wouden, samen met andere planten de basis voor onze steenkoollagen. De huidige varens – wereldwijd tegen de 12.000 soorten waarvan er 200 voorkomen in Midden-Europa – zijn slechts een bescheiden overblijfsel van het grote aantal soorten dat ooit heeft bestaan.
Farn

Mysterieus en delicaat

Met hun waaiervormige groei en vaak meervoudig gevederde bladeren oefenen varens een aangename, kalmerende invloed uit op de tuin. Ze zorgen voor een mysterieuze noot tussen schaduwminnende overblijvende planten zoals moerasspirea, Dicentra en monnikskap. Helaas worden deze typische bosbewoners vaak veroordeeld tot een schimmig bestaan in afgelegen hoeken van de tuin, hoewel ze decoratief en gevarieerd zijn en soms een uitgebreid kleurenspectrum kunnen vertonen. Terwijl de bladeren van de geschubde mannetjesvaren goudbruin zijn en met een soort vacht bekleed, is de koningsvaren te herkennen aan de roestbruine spoordragende bladeren, die doen denken aan pluimen. Een combinatie van bamboe, toortsen of heuchera met mooie varens levert een luchtig en licht geheel op waarmee zelfs de gewoonste tuin een sprookjesachtige uitstraling krijgt.