Tijd om sierheesters te planten

Tuinleven
Sierheesters kunnen op verschillende manieren gebruikt worden – ze kunnen een blikvanger langs tuinpaden zijn maar eveneens een verfraaiing van het terras, een kleurrijke toevoeging aan een heg of een complete heg. Struiken zijn beschikbaar in alle vormen en kleuren. Ze hebben verschillende vereisten – dit is de reden dat ze bijna overal geplant kunnen worden. De ideale periode om struiken te planten is de herfst. Deze planten hebben dan nog tijd genoeg om goed in te wortelen, te groeien en hebben niet veel water nodig. In deze nieuwsbrief vindt u enkele tips om de juiste sierheesters te kopen en te planten, en een overzicht van de verschillende soorten.

Verschillende soorten sierheesters met verschillende noden

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen groenblijvende en bladverliezende sierheesters. Bladverliezende heesters – de naam zegt het zelf – verliezen hun bladeren in de herfst terwijl groenblijvende struiken hun kleuren blijven tonen, zelfs in de winter. Vaak worden sierheesters apart geplant omdat ze veel plaats nodig hebben. Maar u kunt ze ook in lijn planten om zo een prachtige haag te hebben. U vindt sierheesters voor bijna elke plek in de tuin.

Waar moeten we opletten voor we sierheesters kopen?
Voor u met uw schop begint te zwaaien moet u eerst de plaats inspecteren. Het is belangrijk dat u op verschillende factoren let: het aantal uren zon, de textuur van de grond en de waterdichtheid van de bodem. Dankzij deze criteria, kunt u de noden vergelijken van de verschillende sierheesters en zo de juiste plant vinden voor uw tuin. Vergeet niet om de nodige hoogte en breedte te laten voor de plant. Als u al deze criteria in acht neemt, is het bijna gegarandeerd dat uw struiken prachtig zullen ontwikkelen.

Hoe plant je sierheesters?
De wortels moeten bewaterd worden voor de struik geplant kan worden. Neem de pot weg en dompel de wortels in een emmer water tot er geen bubbels meer zijn. Terwijl de plant bewaterd wordt, kan u gerust het gat maken, het gat moet dubbel zo groot zijn als de wortels. Maak de grond goed los zodat de wortels zich sneller kunnen vastmaken. De waterdichtheid van de bodem kan verbeterd worden door wat zand te mengen met de grond. Nadat de plant goed bewaterd is, plaats hem naast het gat. Als de juttenzak is doorboord door dikke wortels, snij dan de zak aan beide kanten open met een mes. Zo kunnen de wortels beter en sneller in de grond penetreren. Dan plaatst u de plant in het gat. De sierheester moet even diep geplant worden als in de emmer. Daarna vult u het gat met grond en drukt u de grond aan met de voet. Als u mest of compost toevoegt aan de bovengrondlaag, kan de plant daaruit alle nodige voedingstoffen halen. Mulch of gehakseld hout geeft onkruid geen kans.
Nu moet u de sierheester goed bewateren. Als u rondom een klein bergje maakt met uw handen, voorkomt u dat het water wegloopt. Door te besproeien gaan ook de overblijvende gaten toe tussen de bodem en de wortels.

Voor hoge sierheesters, die beschadigd kunnen worden door wind, is het aangeraden om een steunpaal of stok te planten naast de stam van plant voor meer stabiliteit.

Overzicht van verschillende soorten sierheesters

 • Dwerg struiken:                                                                                                                                                       Hoogte: Tot 1 meter 
  Kenmerken: Delicaat en klein
  Gebruik: Perimeter haag
  Voorbeelden: Buxus, Ceanothus, Sint Janskruid
 • Bladverliezende sierheesters :                                                                                                                        Hoogte: Tot 2,50 meter 
  Kenmerken: bloeit op verschillende tijdstippen in verschillende kleuren
  Gebruik: Gemengde heggen
  Voorbeelden: Syringa, Forsythia × intermedia, Spiraea japonica Goldflame 
 • Grote struiken : 
  Hoogte: Tot 3 meter en hoger
  Kenmerken: Krachtige uitstraling
  Gebruik: Haag
  Voorbeelden: Magnolia Stellata, Magnolia Liliiflora, Sorbus