Nu is het het ideale moment om struiken te splitsen

Tuinleven
Is de bloei van uw bloemen of struiken de laatste jaren verzwakt? Of zijn uw bloemen en struiken te groot geworden en hinderen ze andere planten? Dan is nu het moment om ze op te splitsen en ze te verplanten, vooral omdat ze de voedingsstoffen opgeslagen hebben die ze nodig hebben voor de volgende bloeiperiode.
Het najaar is voor veel struiken de ideale periode om te planten en verplanten omdat de grond nog warm is en de nieuwe struiken goed op hun nieuwe plaats in de tuin kunnen groeien. Struiken opsplitsen verjongt ze zodat ze opnieuw overvloedig kunnen bloeien en sterk groeien.

Struiken die opgesplitst moeten worden hebben meestal nieuwe wortels die uitschieten. Bovendien worden deze struiken kaal in het midden van de plant en verliezen ze hun bloemen of bladeren. De juiste plaats kiezen voor uw bloemen en planten verbetert de groei en maakt uw tuin aantrekkelijker. 

Voor u uw struiken gaat opsplitsen moeten ze eerst gesnoeid worden, tot ongeveer één hand hoog boven de grond. Nadien graaft u de wortels uit met een spade of spitvork. Om dit eenvoudiger te maken, raden we u aan om de spade of spitvork naar voren en achter te bewegen om zo de grond goed los te maken. Kleinere bloemen en struiken kunnen met een handschepje of zelfs met de hand uitgegraven worden. Nadat de plant uit de grond is gehaald kan u de plant opsplitsen met een spade of met de hand in verschillende delen. De oudere wortels moeten eveneens verwijderd worden.

Wanneer u de struik opsplitst, zorg ervoor dat elk nieuwe deel gezond en goed doorworteld is. Wanneer u ze op hun nieuwe plek plant, vergeet ze niet overvloedig te besproeien. In het algemeen groeien kleinere delen beter dan dikke opgesplitste struiken.

Natuurlijk is deze verjongingskuur niet ieder jaar nodig. De splitsing frequentie van een plant hangt af van de leeftijd van de struiken en hoe goed ze nog bloeien. Kortlevende struiken zoals Coreopsis moeten ongeveer elke vier tot zes jaar worden verdeeld. Langlevende struiken, zoals Echinacea, moeten worden verdeeld om de acht tot tien jaar.

Indien u de struiken correct gesplitst en goed verzorgd hebt, zullen ze volgend seizoen rijkelijk bloeien en u een prachtige tuin bezorgen met mooie kleuren.
EM-Garten-006-15cm