Komkommers kweken

Tuinleven
Vanwege hun smaak zijn komkommers een populaire groente en een aangename verfrissing. Rijk aan vitaminen en mineralen en nauwelijks calorieën. Komkommers kunnen worden gebruikt in een salade of gewoon als tussendoortje. De komkommer is één van de meest alkaline rijke groente.

De moestuin

Komkommers groeien het best bij warme temperaturen en op een windvrije plek. Optimaal is het graven van een geul van ongeveer 40 cm breed in de (moes)tuin. Vul dit op met compost en tuinaarde. Zorg dat het middendeel iets verhoogd is zodat de zon beter de grond kan warmen en de komkommers beter kunnen groeien. Komkommers houden er van om groenten als erwten, bonen, sla en selderij in hun buurt hebben. Plant ze liever niet in de buurt van tomaten, radijs of koolsoorten.

Zaaien

Eind april is een goede tijd voor het kweken van komkommers in een bak of op de vensterbank. Stop slechts een paar zaden in een potje, en zorg ervoor dat het overtollig (giet)water kan wegstromen. Het beste is om een pot met een gat in de bodem te nemen en een paar scherven op de bodem te leggen. Geef regelmatig water. Nadat de zaden zijn ontkiemd, kun je de komkommerplantjes op een plek zetten met veel licht.
Omdat komkommers (net als tomaten) temperatuurgevoelig zijn, mogen ze niet worden geplant als de temperatuur overdag nog onder de 15 graden ligt.

Snoeien

Het snoeien van de komkommerplant bevordert het groeiproces en de kwaliteit. Snoei alleen de zijscheuten terug tot ongeveer drie bladeren.

Oogst

Komkommers kunnen ongeveer twee weken na de bloei geoogst worden. Snij de komkommer op de stengel met een scherp mes af. Bij het oogsten, moet de komkommer een gladde schil en een nog groene kleur hebben. Ze zijn dan beter van smaak. Als er lichte vlekken op de schil te zien zijn, kan dit betekenen dat ze rijp of zelfs overrijp zijn. De oogsttijd voor komkommers is van juni tot oktober.

Foto: © Qpicimages - Fotolia