EM-Blaetter-051.eps

Kleurige plantjes in een herfsttuin

Tuinleven
Veel overblijvende planten bloeien in augustus of op zijn laatst in september. Nu de tuin geleidelijk in de winterslaap geraakt, krijgen kleuren zoals groen en bruin de overhand. Mensen die deze tijd van het jaar nogal saai vinden, kunnen in de herfst planten neerzetten die de komende lente weer kleur in de tuin brengen.

Inheemse herfstbloeiers

Asters, verkrijgbaar in diverse kleuren zoals donkerrood, lavendelblauw, paars, roze en wit, zijn typische herfstbloeiers. Herfstasters groeien graag in een bed in de volle zon. Afhankelijk van het type en de structuur van de bodem kunt u kiezen uit herfstasters, kleinbloemige heideasters en struikasters. De kleurige bloemen doen het met name goed in combinatie met grassoorten. Bijen en vlinders doen zich graag tegoed aan deze heerlijke voedingsbron, want deze tijd van het jaar zijn er maar weinig alternatieven om aan nectar te komen. Herfstasters bloeien tot begin november, afhankelijk van het gebruikte soort en de weersomstandigheden.

Dahlia's mogen natuurlijk niet buiten blijven. Ook zij schenken de tuinliefhebber in de herfst veel plezier met hun kleurrijke bloemen. 

Nog een herfstklassieker is de chrysant, die afhankelijk van het soort ergens tussen augustus en november bloeit. Chrysanten worden vaak in potten gebruikt om voor de voordeur of op het terras voor wat kleur te zorgen, want ze gaan wekenlang mee. Chrysanten laten zich echter ook heel goed in de tuin planten. U moet er wel rekening mee houden dat de meeste chrysanten niet winterhard zijn, hoewel ze de eerst paar nachten vorst gewoonlijk ongehavend doorstaan. Het wintervaste soort 'Poesie' is met zijn witte bloemen het best geschikt voor in bloembedden. De grond moet rijk aan voedingsstoffen zijn en waterdoorlatend, want chrysanten kunnen niet tegen stilstaand water. De locatie is van groot belang voor de groei van de plant: hoe meer zon er op hun plaats in de tuin komt, hoe weelderiger chrysanten bloeien. En hoe beter ze beschut zijn tegen de wind, hoe langer de bloeiperiode aanhoudt. Tijdens de winter moeten chrysanten worden beschermd met rijshout of bladeren.

Exotische bloemen

Voor liefhebbers van het exotische bloemen hebben we tips voor heel bijzondere herfstbloemen waar veel amateurtuiniers zelfs nog nooit van gehoord hebben.

De Nederlandse benaming steenbreek is synoniem met de wetenschappelijke benaming van deze plantenfamilie. Het Latijnse woord "saxifraga" betekent letterlijk 'stenenbreker' en deze weinig eisende plant doet het bijzonder goed in een rotstuin of op steenachtige grond. De gelobde bladeren zijn leerachtig en zien er het hele jaar mooi uit. Tegen het eind van het tuinseizoen worden ze echter okerkleurig en zijn ze nog fraaier. De stervormige witte bloemen, die lijken te zweven op hun tot 30 cm lange stengels, verschijnen in september en oktober. Plekken in de schaduw of halfschaduw zijn het best geschikt voor de Saxifraga cortusifolia 'fortunei'.

Een andere, minder bekende plant is de kuisboom, die tussen augustus en oktober bloeit. De bloemen zijn lichtpaars, blauw, roze of wit en vormen pluimen tot 30 cm lang met een aromatische geur. Kuisbomen groeien tot een lengte van ongeveer drie meter. De bladeren zijn handvormig en geven een aangename geur af als ze worden vermalen. Ze groeien het liefst op een vochtige plaats, zoals bij een vijver.