Hortensia’s: prachtige kleuren in de schaduw

Tuinleven
Voor een lange tijd werden hortensia's beschouwd als vrij ouderwetse bloemen. Tegenwoordig kennen deze opvallende bloemenstruiken een tweede jeugd. Hun romantische geur wordt geapprecieerd door veel tuinliefhebbers. Onderstaand vindt u meer informatie over de noden, variëteiten en onderhoud van hortensia’s.

Grond en plaats

Hortensia’s verkiezen diepe, licht zuurrijke en humusrijke grond. Tot 1,5 m hoog kunnen ze eveneens in bloempotten geplant worden.
Hortensia’s staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen.
Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia’s quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.

Soorten

De hortensia macrophylla kan een hoogte bereiken van meer dan twee meter en heeft veel water nodig. Zijn bloemen zijn bolvormig en bestaan in wit, roos en blauw. De bloeiperiode is van juni tot september. Dit type is zeer populair als kamerplant.

De hortensia’s sargentiana heeft grote, fluweelzachte bladeren. Hij kan hoogtes bereiken van twee tot (zelden) vier meter. Hun grote bloemen kunnen 30 cm diameter bereiken. Met hun zoete geur trekken ze heel veel insecten aan.

De hortensia’s arborescens kunnen tot drie meter hoog worden en hebben witte en lichtgrijze bloemen. Hun bloeiperiode is van juni tot september. Een kenmerk van deze hortensia’s zijn hun lange slanke takken. Hun bloemen zijn zoals sneeuwballen.

Verzorging

Het belangrijkste voor mooie bloemen is besproeiing. Tijdens warme en droge dagen moeten hortensia’s regelmatig besproeid worden. Hortensia’s in bloembakken mogen nooit volledig droog komen te staan. Als u van plan bent om de kleur van uw hortensia’s te beïnvloeden, moet u aandacht besteden aan de bodemstructuur. In zure bodems ontwikkelen de hortensia’s eerder blauwe bloemen en in een alkaline bodem worden de bloemen meestal roos.
In de lente is het dan tijd om te snoeien. Oude bloemen moeten gesnoeid worden en indien u de hortensia’s wilt verplaatsen of verwijderen is dit de ideale periode. Opgelet, snoei de hortensia’s niet te kort want dit kan achteraf een negatief effect hebben op de bloei.

Foto: © Phobeke - Fotolia.com