EM-Haende-007-36cm

Grond – een belangrijke factor voor een goede groei

Tuinleven
Grond – de basis van een gezonde groei. Wist u dat de reden voor slechte groei een verkeerde grond kan zijn? Tuincentrums bieden verschillende soorten grond. Veel mensen weten niet welke grond geschikt is voor hun planten en weten niet altijd welke grond te kopen.

Ingrediënten van potgrond

Grond is een mix van verschillende materialen die verschillende functionaliteiten. 

Turf is verantwoordelijk voor wateropslag, voor een betere structuur en grondverluchting. Omdat turf een beperkte bron is, moet het vervangen worden door andere producten zoals humus, hout- of kokosschilfers

• Compost heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat, magnesium en zwavel of kalium oxide. 

• Vulkanisch stenen, zand, etc. helpen de bodem los te maken. Wat nog van belang is de waterretentiecapaciteit van de bodem. 

Klei is goed om water en voedingsstoffen bij te houden.
Een goede grond moet ruiken als het bos. De grond valt pluizig in stukken en voelt koud en vochtig aan. Grote vezels of stukken hout zouden er niet moeten in zitten. Bekijk ook de kwaliteit van de verpakking. Het mag niet verkleurd zijn. Als dat wel het geval is, dan is de grond waarschijnlijk oud en ontbreekt hij de nodige voedingsstoffen.
EM-Holz-007-47cm

Soorten grond

Landbouwgrond beantwoordt aan de noden van de meeste planten. Het weerspiegelt zich voornamelijk in de opgenomen voedingsstoffen. Dit zou een gezonde groei moeten garanderen. Het is inderdaad niet nodig om één bepaalde grond per plant te kopen.
Potgrond:
Deze grond kan bijna overal gebruikt worden in de tuin, bijvoorbeeld in de bakken en potplanten. U zult het merken, speciale grond is niet altijd noodzakelijk. Het is belangrijk dat de grond stikstof en fosfor bevat. Deze twee elementen zijn belangrijk voor de groei van planten..
Potcompost:
Potcompost, of beter bekend als mix grond, is ideaal voor het planten en zaaien van jonge planten. Het bevat minder mest- en stikstof. Compost is laag in nutriënten, steriel en waterdoorlatend. Deze grond bevat fosfor en kalium.
Speciale grond:
Sommige planten hebben niet genoeg aan “gewone” grond. Het is belangrijk om speciale grond te gebruiken bij deze planten. De “speciale” planten zijn bijvoorbeeld orchideeën, cactussen, rododendrons en vetplanten (granulaat). Als u niet zeker bent, gelieve informatie te vragen in uw tuincentrum..
Grond voor balkonplaten en boxen:
Deze grond is heel erg los, vanwege de uitgebreide klei, puimsteen of perliet. Daarom is hij dus lichter en makkelijker te gebruiken.
EM-Balkon-004-42cm.eps
Gebruik steeds hoge kwaliteitsgrond. Deze grond bevat alle nodige materialen en voedingsstoffen. Goedkope grond bevat vaak het materiaal niet voor wateropslag (zoals turf, humus of kokosvezels) en dit kan de dood van de plant betekenen. Deze worden gedeeltelijk aangevuld met zaden zodat je wel wat last kan krijgen van onkruid.
Als u een eigen tuin hebt, kan u zelf gaan composteren en dus uw eigen grond produceren. Bladeren, struik- en haagafval, fruit en plantaardig afval, theezakjes of eieren zijn hiervoor zeer geschikt. Na een half jaar tot één jaar zal alles gecomposteerd zijn en dus bruikbare aarde zijn geworden. Meng compost grond (1/3) en andere grond met kunstmest en gebruik deze zoals u gewend bent. De grond is rijk aan voedingsstoffen vanwege de opgenomen mineralen van de rotte planten in de compost. De belangrijkste voedingsstoffen zijn uitgeput na ongeveer 4 weken. Daarom is alleen goede grond niet genoeg. U moet regelmatig uw planten bemesten.