Ένας ψεκαστήρας GARDENA εν δράσει

Εγκατάσταση και συντήρηση συστήματος υπόγειας άρδευσης

Πώς να εγκαταστήσετε και να συντηρήσετε το σύστημα ψεκαστήρων GARDENA

Έχετε ένα σύστημα ψεκαστήρων GARDENA στο σπίτι και πρέπει να το εγκαταστήσετε; Ή αναρωτιέστε πώς να το διατηρήσετε με τον καλύτερο τρόπο; Το how-to-video και η συλλογή συμβουλών και κόλπων μας είναι εκεί για να σας υποστηρίξει.

Εγκατάσταση του συστήματος

Υπάρχουν μόνο μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μπορέσετε να καθίσετε και να χαλαρώσετε ενώ πραγματοποιείται άρδευση. Ακολουθούν μερικά εύκολα βήματα που θα σας επιτρέψουν να εγκαταστήσετε επαγγελματικά το σύστημα καταιονισμού σας.*

Εικονογράφηση: GARDENA Sprinklersystem Βήμα εγκατάστασης 1

Βήμα 1

Τοποθετήστε όλα τα μέρη στον κήπο σας σύμφωνα με το σχέδιο. Όταν το κάνετε αυτό, ξεκινήστε από την αρχή του συστήματος ποτίσματος.

Συμβουλή: Το ξετύλιγμα των αγωγών μία έως δύο ώρες πριν και η τοποθέτησή τους στον ήλιο τους καθιστά εύκολο να ισιώσουν. 

Εικονογράφηση: Βήμα 2 εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA

Βήμα 2

Κόψτε τους σωλήνες στο σωστό μήκος σύμφωνα με το σχέδιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν εισέρχεται χώμα στον αγωγό. Εάν είναι απαραίτητο, αφαιρέστε το σωλήνα, δηλαδή αφαιρέστε τυχόν βρώμικες κομμένες άκρες.

Εικόνα: Εγκατάσταση συστήματος ψεκαστήρων GARDENA Βήμα 3

Βήμα 3

Τώρα συνδέστε τα στοιχεία. Σπρώξτε τους σωλήνες περίπου 6 cm στο συνδετικό τμήμα πάνω από τον δακτύλιο Ο, δημιουργώντας μια υδατοστεγή σύνδεση.

Προσοχή: ένας δακτύλιος στεγανοποίησης τοποθετείται μετά από περίπου 4 cm. Σε αυτό το σημείο, σπρώξτε το σωλήνα περαιτέρω μέσα στην οπή.

Εικονογράφηση: Βήμα 4 εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA

Βήμα 4

Τώρα ρυθμίστε την κατεύθυνση ψεκασμού, τους τομείς και την εμβέλεια στον ψεκαστήρα. Απλώς χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι για να γυρίσετε την επάνω βίδα. Αυτό θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε το εύρος.

Εικονογράφηση: Βήμα εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA 5

Βήμα 5

Σημαντικό! Τώρα ελέγξτε ότι το σύστημα ψεκαστήρων σας είναι στεγανό.

Για να το ελέγξετε, εκτελέστε μια δοκιμαστική λειτουργία πριν τοποθετήσετε το σύστημα υπόγεια. Εάν το σύστημα ψεκαστήρων είναι στεγανό, συνεχίστε στο βήμα 6. Εάν δεν είναι στεγανό, ελέγξτε αν οι σωλήνες είναι πράγματι τοποθετημένοι όσο θα μπουν στον ζεύκτη.

Εικονογράφηση: Βήμα 6 εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA

Βήμα 6

Χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι για να κόψετε μια τάφρο σωλήνα σχήματος V περίπου 20-25 cm βάθος. Όταν το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά το χλοοτάπητα που έχετε σκάψει και σκάβετε την τάφρο. Αφαιρέστε τυχόν πέτρες από την τάφρο.

Συμβουλή: Κόψτε το γκαζόν και ποτίστε το εκ των προτέρων. Αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Εικονογράφηση: Βήμα εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA 7

Βήμα 7

Τοποθετήστε γραμμές με ψεκαστήρες και εξαρτήματα συνδεδεμένα στην τάφρο. Όλοι οι ψεκαστήρες, τα σημεία σύνδεσης και οι σύνδεσμοι νερού πρέπει να εγκατασταθούν στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους. Η κεφαλή, συμπεριλαμβανομένης της χωνευτής λαβής, πρέπει να βρίσκεται πάνω από το έδαφος για τακτικό καθαρισμό.

Εικονογράφηση: Βήμα 8 εγκατάστασης συστήματος ψεκαστήρων GARDENA

Βήμα 8

Οι βαλβίδες αποστράγγισης εγκαθίστανται στα χαμηλότερα σημεία του συστήματος. Στις πλαγιές, η διαφορά ύψους μεταξύ των βαλβίδων αποστράγγισης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Τοποθετήστε αρκετές βαλβίδες αποστράγγισης σε πλαγιές, εάν είναι απαραίτητο. Για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και να προστατεύσετε τη βαλβίδα αποστράγγισης, υποστηρίξτε την με μια συσκευασία αποστράγγισης νερού (πλυμένο, χοντρό χαλίκι, περίπου 20 × 20 × 20 cm). Πριν τοποθετήσετε τις βαλβίδες αποστράγγισης, ξεπλύνετε το σύστημα για να αφαιρέσετε τυχόν μόλυνση που μπορεί να έχει εισέλθει στο σύστημα κατά την εγκατάσταση. Οι βαλβίδες αποστράγγισης ανοίγουν αυτόματα μετά το πότισμα, μόλις η πίεση του νερού είναι μικρότερη από 0,2 bar και αποστραγγίστε τη γραμμή.

Εικονογράφηση: Εγκατάσταση συστήματος ψεκαστήρων GARDENA Βήμα 9

Βήμα 9

Τώρα αντικαταστήστε το έδαφος, βάλτε το χλοοτάπητα στο έδαφος και προχωρήστε κάτω. Όλα θα αυξηθούν γρηγορότερα εάν ποτίζετε το έδαφος και το χλοοτάπητα εκ των προτέρων. Μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, δεν θα μπορείτε πλέον να δείτε το σύστημα.

Maintenance tips & tricks

Here are some tips that will help you prolong the life of your system.

Μέγιστο 6 bar

Υψηλή πίεση νερού

Οι ψεκαστήρες και οι σωλήνες έχουν εγκριθεί για πίεση λειτουργίας μέχρι 6 bar. Εάν η πίεση του νερού είναι υψηλότερη, πρέπει να τοποθετηθεί μονάδα μείωσης πίεσης. Για ερωτήσεις σχετικά με τη σωστή σύνδεση με το οικιακό δίκτυο ύδρευσης, ρωτήστε τον τοπικό ειδικό υγειονομικών εργασιών.

GARDENA Sprinklersystem κεντρικό φίλτρο

Κεντρικό φίλτρο

Εάν το νερό τροφοδοτείται στο σύστημα άρδευσης μέσω αντλίας, η άμμος μπορεί να εισέλθει στο σύστημα αγωγών και προκαλεί δυσλειτουργία του ψεκαστήρα σας. Επομένως, χρησιμοποιείτε πάντα ένα κεντρικό φίλτρο εάν το νερό τροφοδοτείται μέσω αντλίας.

Σωλήνες συστήματος ψεκασμού GARDENA και κομμάτια προσαρμογέα

Αλλαγή συνδέσεων σωλήνων από 19 mm ή 32 mm σε 25 mm

Εγκαταστήσατε το σύστημα ψεκαστήρων GARDENA πριν από το 2005 και τώρα θέλετε να το επεκτείνετε ή να το αναβαθμίσετε;

Για αλλαγή από το σωλήνα σύνδεσης 19 mm στο σωλήνα 25 mm, χρησιμοποιήστε το στοιχείο κομματιού προσαρμογέα. no. 1513 σε συνδυασμό με το συνδετήρα 25 mm × 1" αρσενικό σπείρωμα Είδος. 2763.

Για αλλαγή από σωλήνα σύνδεσης 32 mm σε σωλήνα 25 mm, χρησιμοποιήστε το Reduction Connector Art. no 2777.

Σφραγίδα ανθεκτική στον παγετό

Προστασία από παγετό

Αποσυνδέστε το σύστημα άρδευσης από τη γραμμή τροφοδοσίας πριν από τον πρώτο παγετό. Παρατηρήστε τις σημειώσεις σχετικά με την προστασία από τον παγετό για τα μεμονωμένα προϊόντα.

Βρύση συστήματος ψεκαστήρων GARDENA, σημείο σύνδεσης και κομμάτι προσαρμογέα

Συνεχής σύνδεση ανθεκτική στην πίεση

Για να διασφαλιστεί μια συνεχής σύνδεση ανθεκτική στην πίεση, η βρύση και το σημείο σύνδεσης (2722) πρέπει να συνδεθούν χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο σωλήνα 3/4" και δύο τεμάχια προσαρμογέα (1513).

Ένα κατσαβίδι, φτυάρια και κλαδευτήρια.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία

Κλαδευτήρια για την κοπή σωλήνων, κατσαβίδια (επίπεδη άκρη ή κεφαλή Phillips) για τη ρύθμιση του ψεκαστήρα, φτυάρια για την ταφή σωλήνων.

Τεχνική απεικόνιση συνδυασμού κιβωτίου βαλβίδων V3 με κιβώτιο βαλβίδων V1

Συνδυασμός κιβωτίου βαλβίδων V3 με κιβώτιο βαλβίδων V1

Το κιβώτιο βαλβίδων V3 συνδέεται με την παροχή νερού. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με ένα κιβώτιο βαλβίδων V1. Για να το κάνετε αυτό, διακλαδίστε έναν σωλήνα σύνδεσης και συνδέστε τον στο κιβώτιο βαλβίδων V1.

Συμβουλή: Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε περισσότερα από ένα κιβώτια βαλβίδων το ένα δίπλα στο άλλο, συνιστούμε να βιδώσετε τα κουτιά βαλβίδων σε μια ξύλινη σανίδα, στερεώνοντάς τα έτσι στη θέση τους.

Τεχνική απεικόνιση συνδυασμού κιβωτίου βαλβίδων V3 και V3

Συνδυασμός κιβωτίου βαλβίδων V3 και V3

Τα κιβώτια βαλβίδων V3 μπορούν πολύ εύκολα να συνδυαστούν μεταξύ τους, να συναρμολογηθούν και να αποσυναρμολογηθούν. Η τηλεσκοπική βιδωτή σύνδεση διασφαλίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Δείτε πώς να εγκαταστήσετε το κιβώτιο βαλβίδων και πώς να εγκαταστήσετε τη βαλβίδα άρδευσης.

* Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το σύστημα μόνοι σας, λάβετε υπόψη ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα και ζημιές που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα.