Μηλιά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Συγκομιδή και αποθήκευση μήλων

Ένα σημαντικό γεγονός του φθινοπώρου είναι η συγκομιδή μήλων. Αυτήν την εποχή που οι καρποί της φύσης ωριμάζουν, τα μήλα έχουν την τιμητική τους.

Αλήθεια, όμως, τι γνωρίζουμε πραγματικά για το μήλο;

Αλήθεια, όμως, τι γνωρίζουμε πραγματικά για το μήλο; Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το μήλο ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και ότι υπάρχουν περίπου 20.000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο; Ή ότι στη Γερμανία η κατά κεφαλή κατανάλωση μήλων είναι 17,6 κιλά και ότι οι δημοφιλέστερες ποικιλίες είναι οι Golden Delicious, Idared, Jonagold και Gala; Γνωρίζατε επίσης ότι ένα μήλο χρειάζεται περίπου 30 πράσινα φύλλα για τη βέλτιστη ανάπτυξή του και ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ώριμο μήλο από τον πλατύ και μακρύ του κάλυκα και τα καφέ κουκούτσια του; Πώς; Δεν γνωρίζατε τίποτα από όλα αυτά; Δεν πειράζει. Το ίδιο και πολλοί άλλοι.

Αξίζει όμως να γνωρίζει κανείς πολλά περισσότερα για το μήλο. Κατά τη συγκομιδή και την αποθήκευση των μήλων μπορεί να γίνουν πολλά λάθη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να δαγκώνεις ένα μήλο που έχει συλλεχθεί με λανθασμένο τρόπο ή πρώιμα, με άρωμα που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί σωστά και με ελλιπείς βιταμίνες.

Συγκομιδή μήλων

Εδώ λοιπόν παρουσιάζονται μερικές συμβουλές και κάποια τεχνάσματα για τη συγκομιδή και την αποθήκευση των μήλων!

 • Βασικά, η συγκομιδή των μήλων πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή. Μην τα τραβάτε απλώς από τα κλαδιά. Ένα μήλο είναι ώριμο για συγκομιδή μόνο όταν μπορείτε να το τραβήξετε εύκολα, δηλαδή, όταν το κοτσάνι του στρίβοντάς το κόβεται εύκολα από το δέντρο.
   
 • Επίσης, ο πλατύς και μακρύς κάλυκας και τα καφέ κουκούτσια σημαίνουν ότι ένα μήλο είναι έτοιμο για συγκομιδή. Ωστόσο, σε κάθε ποικιλία διαφέρει το χρονικό σημείο ωρίμανσης για τη συγκομιδή και την κατανάλωση.
   
 • Αφενός θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μαζεύετε τα μήλα τη σωστή στιγμή και αφετέρου είναι σημαντικό να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς, αφού για τη συγκομιδή απαιτούνται συχνά κάποιες ριψοκίνδυνες κινήσεις. Αυτό εξηγείται απλά. Τα καλύτερα μήλα βρίσκονται πάντα κρυμμένα στην κορυφή του δέντρου και επομένως είναι δύσκολο να τα φτάσετε. Πρέπει λοιπόν να σκέφτεστε πάντα την ασφάλειά σας και να χρησιμοποιείτε φρουτοσυλλέκτη, για παράδειγμα, όταν μαζεύετε ώριμα μήλα που βρίσκονται σε ψηλά κλαδιά. Χρησιμοποιώντας το φρουτοσυλλέκτη GARDENA combisystem σε συνδυασμό με μια τηλεσκοπική λαβή, μπορείτε εύκολα να φτάσετε τα μήλα στην κορυφή του δέντρου χωρίς να κινδυνεύσετε καθόλου.

  Τα φρούτα είναι ιδιαίτερα νόστιμα το χειμώνα, αλλά και ιδιαίτερα ακριβά. Δεν χρειάζεται να δίνετε μια περιουσία για να αγοράζετε νόστιμα μήλα το χειμώνα, εάν γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά. Υπό σωστές συνθήκες, τα μήλα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα.
   
 • Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα μήλα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με άφθονη υγρασία. Ιδανικό μέρος είναι ένα κελάρι με εξαερισμό. Εάν η υγρασία είναι ανεπαρκής, μπορείτε να την αυξήσετε τοποθετώντας δοχεία νερού στο χώρο αποθήκευσης των μήλων.
Συγκομιδή μήλων
 • Δεν είναι κατάλληλες για αποθήκευση όλες οι ποικιλίες μήλων. Ενδείκνυνται οι ποικιλίες Topaz, Freiherr von Berlepsch, Roter Boskoop και Pilot.
   
 • Τα μήλα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ράφια φρούτων ή σε επίπεδα κουτιά. Μπορείτε να στρώσετε τα κιβώτια με πριονίδι ή κυματοειδές χαρτί (οντουλέ). Εάν τα κιβώτια είναι ψηλά, σας συνιστούμε να τοποθετήσετε κυματοειδές χαρτί (οντουλέ) ανάμεσα σε κάθε στρώση φρούτων, ώστε να μην προκληθούν σημάδια στα φρούτα από την πίεση.
   
 • Αποθηκεύετε μόνο φρούτα υγιή και σε καλή κατάσταση (χωρίς κτυπήματα ή σημάδια). Τα φρούτα που έχουν προσβληθεί από σκουλήκια, που είναι υπερβολικά ώριμα και μεγάλου μεγέθους δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να εξαιρούνται από τη συγκομιδή. Τα μήλα χωρίς κοτσάνι θα πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα, καθώς σαπίζουν εύκολα.
apple harvest
 • Ελέγχετε τα αποθηκευμένα φρούτα σε εβδομαδιαία βάση και αφαιρείτε όλα τα σαπισμένα μήλα. Τα χαλασμένα πυρηνόκαρπα προσβάλλουν και τα υγιή φρούτα. Αυτό συμβαίνει, επειδή αναδύουν αιθυλένιο, ένα άχρωμο αέριο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των άλλων μήλων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τα χαλάσει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, μην αποθηκεύετε τα μήλα μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά.
   
 • Για να διατηρήσουν τα μήλα την υγρασία τους, μπορείτε να καλύψετε τα κουτιά με διάτρητη μεμβράνη. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα μήλα σε διάτρητες σακούλες πολυθενίου, αφού η έκλυση αιθυλενίου μειώνεται μέσα στη σακούλα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα αποθηκευμένα πυρηνόκαρπα, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε έγκαιρα τα χαλασμένα μήλα.

  Εάν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, θα μπορείτε να απολαύσετε ζουμερά μήλα δικής σας παραγωγής και το χειμώνα.