Μαζεύοντας μήλα και αχλάδια
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Μαζεύοντας μήλα και αχλάδια

Είτε είναι πράσινα, κίτρινα, ή κόκκινα, τα μήλα είναι πολύ νόστιμα, υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες. Τα αχλάδια είναι άλλη μια σημαντική πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών και χάρη στη γλυκιά τους γεύση έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Το τέλος του καλοκαιριού αποτελεί την εποχή αιχμής και για τα δύο αυτά γιγαρτόκαρπα φρούτα, τα οποία προς το παρόν κρέμονται πάνω στα κλαδιά των δένδρων, περιμένοντας να συλλεχθούν. Για να απολαύσετε όμως ζουμερά και νόστιμα φρούτα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, είναι σημαντικό να τα κόψετε στο σωστό χρόνο και να τα αποθηκεύσετε με το σωστό τρόπο.

Μήλα

Περιμένοντας τη σωστή στιγμή

Σαν ένα γενικό κανόνα, είναι καλύτερα να μην συλλέγετε τα μήλα και τα αχλάδια πολύ νωρίς, γιατί τα φρούτα χρειάζονται αρκετό ήλιο για να βγάλουν όλο τους το άρωμα. Εάν μαζευτούν πολύ νωρίς, ίσως χάσουν ένα μέρος από τη γλυκύτητα και τη γεύση τους. Παρόλα αυτά, ειδικά τα αχλάδια δεν θα πρέπει να αφήνονται πάνω στα δένδρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί τότε δεν θα έχουν ζουμερή γεύση αλλά μάλλον αλευρώδη. Ο βαθμός ωρίμανσης εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και επομένως η επιλογή του σωστού χρόνου συγκομιδής και για τα δύο φρούτα κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ο καιρός παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο, γιατί τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να ωριμάζουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα από το μέσο χρόνο ωρίμανσης που αναφέρεται πάνω στην ετικέτα του φυτού, ανάλογα με το ποσοστό ηλιοφάνειας που λαμβάνουν. Η θέση του δέντρου στον κήπο, καθώς και η ποικιλία του φρούτου, για παράδειγμα εάν είναι πρώιμη ή όψιμη, επηρεάζουν επίσης το σωστό χρόνο συγκομιδής.

Είναι το φρούτο ώριμο;

Σύμφωνα με μια παλιά κηπουρική πρακτική, το χρώμα του πυρήνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας δώσει το βαθμό ωρίμανσης του φρούτου. Τα μήλα και τα αχλάδια θα πρέπει να συλλέγονται όταν οι πυρήνες τους αποκτούν ένα πιο σκούρο χρώμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε το χρώμα του πυρήνα είναι να ανοίξετε ένα φρούτο από αυτά που έχουν πέσει στο έδαφος. Αυτό το τέχνασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα αχλάδια. Δεν θα πρέπει να στηρίζεστε πάντοτε σε αυτή τη μέθοδο όσον αφορά τα μήλα, γιατί, με τις όψιμες ποικιλίες, ή σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τα μήλα ίσως να μην έχουν ωριμάσει πλήρως, ακόμα και αν ο πυρήνας τους έχει αποκτήσει καφέ χρώμα. Και οι ακόμα πιο όψιμες ποικιλίες ίσως να είναι αρκετά ώριμες για να συγκομιστούν, αλλά για να είναι αρκετά ώριμες ώστε να δώσουν όλο τους το άρωμα, θα πρέπει να παραμείνουν για περαιτέρω ωρίμανση στις αποθήκες επί αρκετές εβδομάδες. Για να είστε σίγουροι ότι τα μήλα και τα αχλάδια σας είναι αρκετά ώριμα για να συγκομιστούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «τεστ της άκρης», ιδίως για τις ποικιλίες με αρκετά μακρύ μίσχο. Το τεστ αυτό περιλαμβάνει το ανασήκωμα του φρούτου στα πλάγια, κατά 90°, και κατόπιν την ελευθέρωσή του. Εάν το φρούτο είναι αρκετά ώριμο για συγκομιδή, θα ξεκολλήσει από το κλαδί μαζί με το μίσχο του. Εάν το φρούτο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο για συγκομιδή, ο μίσχος θα παραμείνει προσκολλημένος επάνω στο κλαδί, ενώ το φρούτο θα πέσει στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα προτού συλλέξετε τα φρούτα.

magazine_harvesting-apples-and-pears-2

Συγκομιδή – μια δεξιότητα που αξίζει να μάθετε

Εάν επιθυμείτε να απολαμβάνετε γλυκά φρούτα, ακόμα και μέσα στο χειμώνα, σας συνιστούμε να τα αποθηκεύσετε. Μόνο υγιή και άθικτα φρούτα, από ποικιλίες ειδικά σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό, μπορούν να αποθηκευτούν. Γι’ αυτό και αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη φάση της συγκομιδής. Όταν γεμίζετε το καλάθι ή το κοφίνι σας, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο βάζετε μέσα τα φρούτα, έτσι ώστε να μην υποστούν ζημιές. Μόνο φρούτα χωρίς ζημιές, από ειδικές ποικιλίες που προορίζονται για το σκοπό αυτό, μπορούν να διατηρηθούν για μήνες στις αποθήκες. Με τη βοήθεια του φρουτοσυλλέκτη της GARDENA, μπορείτε να συλλέξετε τα ώριμα φρούτα, εύκολα και άνετα, ευρισκόμενοι στο έδαφος, χωρίς να χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε σε σκάλες σαν ακροβάτης. Το ατσάλινο μαχαίρι του φρουτοσυλλέκτη σάς εξασφαλίζει ότι δεν θα προκαλέσετε ζημιές στα μήλα και τα αχλάδια κατά τη συγκομιδή. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τα φρούτα σας, μην τα μαζεύετε κατά τη διάρκεια μιας ζεστής και ηλιόλουστης ημέρας, γιατί τότε τα μήλα και τα αχλάδια θα είναι πολύ ζεστά για να αποθηκευτούν σε μια κλούβα φρούτων. Επίσης, επειδή τα υγρά φρούτα χαλάνε πιο εύκολα, θα πρέπει να αποφεύγετε την συγκομιδή τους κατά τις υγρές ημέρες.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με το σωστό τρόπο

Οι πρώιμες ποικιλίες δεν μπορούν να αποθηκευτούν επί μακρόν και γι’ αυτό είναι καλύτερα να προτιμήσετε όψιμες ποικιλίες, ειδικά σχεδιασμένες για αποθήκευση, που θα σας εγγυηθούν ότι θα τρώτε φρέσκα φρούτα από τον κήπο σας ακόμα και μέσα στον επόμενο χρόνο. Ελέγξτε προσεκτικά τα φρούτα σας προτού τα αποθηκεύσετε. Μόνο τα καλύτερης ποιότητας φρούτα, χωρίς μώλωπες και σάπια τμήματα, είναι κατάλληλα για αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδανικά, ο μίσχος θα πρέπει να είναι ακόμα προσκολλημένος επάνω στον καρπό. Συστήνουμε να ελέγχετε τα φρούτα που έχετε αποθηκεύσει κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε άμεσα τα φρούτα που παρουσιάζουν ζημιές και να τα χρησιμοποιείτε. Μην αποθηκεύετε ποτέ τα μήλα μαζί με άλλα φρούτα ή πατάτες, γιατί εκλύουν το φυσικό αέριο αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση άλλων φρούτων. Μήλα και αχλάδια είναι καλύτερο να αποθηκεύονται σε ψυχρό και υγρό μέρος. Σκοτεινά δωμάτια με θερμοκρασία 1°C - 3°C, σκοτεινά κελάρια, ένα γκαράζ προστατευμένο από παγετό, ή μια δροσερή σοφίτα, αποτελούν ιδιαίτερα καλές θέσεις για την αποθήκευση των φρούτων.

newly harvested apples in a bucket