ντομάτες έτοιμες για συγκομιδή
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Χρησιμοποιήστε τους δικούς σας σπόρους τομάτας

Ανακαλύψατε μια πεντανόστιμη τομάτα που θα θέλατε να την γεύεστε όλο το χρόνο απ'ευθείας από τον κήπο σας; Εδώ θα δείτε έναν εύκολο τρόπο να πάρετε τους σπόρους της τομάτας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια όμορφη, ώριμη και ανθεκτική τομάτα.

συγκομιδή ντομάτας

Το πρώτο βήμα είναι να κόψετε την τομάτα στη μέση. Μετά τρίψτε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους πάνω από ένα μπωλ, έτσι ώστε να πέσουν ο πολτός και τα σπόρια και να μείνει η φλούδα. 

Στη συνέχεια πρέπει να πάρετε τους σπόρους από τον πολτό, να τους τοποθετήσετε σε χαρτί κουζίνας και να τους αφήσετε να στεγνώσουν. Αν φυτέψετε αυτούς τους σπόρους στον κήπο σας ωστόσο μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να βλαστήσουν, αφού το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου καθυστερεί τη βλάστηση. Το περίβλημα αυτό θα αποβληθεί από το ίδιο το φυτό πριν τη βλάστηση.

Μια εναλλακτική λύση είναι να αφαιρέσετε εσείς το περίβλημα που καθυστερεί τη βλάστηση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε τοποθετώντας τους σπόρους μαζί με τον πολτό σε ένα ποτήρι και να το γεμίσετε με νερό. Έπειτα πρέπει να τοποθετήσετε το ποτήρι σε ένα ζεστό μέρος για τρεις ημέρες και να ανακατεύετε το μίγμα μία φορά την ημέρα. Προσοχή! Δεν πρέπει να ξεπεράσετε το διάστημα των 3 ημερών. Μετά από αυτή τη διαδικασία ζύμωσης μπορείτε να σουρώσετε το υγρό, να βάλετε λίγο φρέσκο νερό στο ποτήρι και να το ανακινήσετε προσεκτικά. Αυτό βοηθάει στο να φύγουν τα υπολείμματα πολτού. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναληφθεί τόσες φορές όσες χρειάζεται για να μείνει το νερό καθαρό. Το τελευταίο βήμα είναι να τοποθετήσετε τους καθαρούς σπόρους σε ένα χαρτί κουζίνας και να τους αφήσετε να στεγνώσουν.  Αν φυτέψετε αυτούς τους σπόρους στο χώμα, θα δείτε ότι η διαδικασία βλάστησης γίνεται γρηγορότερα καθώς δεν υπάρχει το περίβλημα που την καθυστερεί.

ντομάτες

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τους σπόρους, τοποθετήστε τους σε γυάλινο δοχείο με στρεφόμενο καπάκι. Αν έχετε σπόρους διαφορετικών ποικιλιών τομάτας, προτείνουμε να αναγράψετε σε κάθε δοχείο τι περιέχει. Τα δοχεία μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό και κρύο μέρος. Με τον τρόπο αυτό, οι σπόροι της τομάτας μπορεί να διατηρηθούν για 8 περίπου χρόνια. Αν έχετε σπόρους διαφορετικών ποικιλιών τομάτας, προτείνουμε να αναγράψετε σε κάθε δοχείο τι περιέχει. Τα δοχεία μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό και κρύο μέρος. Με τον τρόπο αυτό, οι σπόροι της τομάτας μπορεί να διατηρηθούν για 8 περίπου χρόνια.