ραβέντι

Ραβέντι – λαχανικό ή φρούτο;

Γνωρίζετε το φυτό με τα μεγάλα πράσινα φύλλα και ένα μακρύ κόκκινο μίσχο; Το ραβέντι (Rheum officinale Baillon) είναι ένα πολύ ασύγκριτο πολυετές λαχανικό. Λανθασμένα, το ραβέντι συχνά υπολογίζεται μεταξύ των ειδών φρούτων. Αυτό οφείλεται στην ξινή, φρουτώδη γεύση του και στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται κυρίως για επιδόρπια. Ο χρόνος συγκομιδής αρχίζει τον Απρίλιο. Αυτός ο μήνας είναι επίσης κατάλληλος για τη φύτευση του λαχανικού στον κήπο σας - αν δεν το έχετε κάνει ακόμα.

Η προέλευση του μεγάλου φυλλώδους λαχανικού είναι η Ασία. Ανήκει στην κατηγορία της οικογένειας knotweed (Polygonaceae) καθώς και του οξυλάπαθου (Rumex acetosa).

Ο τρώσιμος μίσχος ραβέντι περιέχει δραστικά συστατικά όπως κάλιο, το οποίο λέγεται ότι αφυδατώνει. Μια θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα θα πρέπει να έχει συστατικά όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο. Οι τανίνες, οι γλυκοσίδες, τα αιθέρια έλαια, το μήλο και το κιτρικό οξύ, καθώς και η φιλική προς το έντερο πηκτίνη φημολογείται ότι έχουν επίσης αποτελέσματα που προάγουν την υγεία.

Μπορείτε μόνο να φάτε τα στελέχη του ραβέντι. Αφαιρέστε αμέσως τα φύλλα και ρίξτε τα στο κομπόστ. Περιέχουν το τοξικό οξαλικό οξύ που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια ή μεταβολικές ασθένειες. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να συγκομίζετε ραβέντι μετά τις 24 Ιουνίου - μετά από αυτή την ημερομηνία η αναλογία οξαλικού οξέος είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ραβέντι φυτό

Τοποθεσία

Το λαχανικό είναι πολύ ανέμελο. Ωστόσο, ο ιστότοπος πρέπει να εξεταστεί καλά. Το πολυετές φυτό δεν μπορεί να αναφυτευτεί στα πρώτα του χρόνια. Οι ρίζες του ανθεκτικού στον παγετό λαχανικού πρέπει να εγκατασταθούν καλά. Το ραβέντι δεν πρέπει να συγκομίζεται μέχρι το δεύτερο έτος του.
Το ιδανικό μέρος για ραβέντι είναι ηλιόλουστο έως ημι-σκιασμένο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και διαπερατό από το νερό. Λόγω του γεγονότος ότι το ραβέντι παραμένει στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, το έδαφος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο. Αφαιρέστε οποιοδήποτε ζιζάνιο, ανακατέψτε το λίπασμα και το οργανικό λίπασμα στο έδαφος και σκάψτε το καλά. Στη συνέχεια, αφήστε το έδαφος να ξεκουραστεί για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Τώρα ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε το λαχανικό σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χρήση ριζικών αποθεμάτων που λαμβάνετε από ειδικούς εμπόρους κήπων, καταστήματα DIY ή κηπουρούς. Φυτέψτε τα ριζώματα σε βάθος 2-5 cm και κρατήστε απόσταση 70 έως 100 cm. Οι σπόροι του ραβέντι δεν συνιστώνται επειδή είναι δύσκολο να αναπτυχθούν.

συγκομισμένο ραβέντι

Συγκομιδή

Το λαχανικό μπορεί να συγκομιστεί το δεύτερο έτος από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Όταν έρθει ο χρόνος συγκομιδής, πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε τους μίσχους στο επίπεδο του εδάφους. Κατά το πρώτο έτος συγκομιδής θα πρέπει να κόψετε μόνο 3-4 στελέχη ταυτόχρονα. Έτσι, οι υπόλοιποι μίσχοι μπορούν να πάρουν την ενέργεια του φυτού. Εάν θέλετε να αυξήσετε τη συγκομιδή με τη βοήθεια λιπάσματος ή οργανικού λιπάσματος, βεβαιωθείτε απολύτως ότι δεν θα βλάψετε τις ρίζες.

Εάν το ραβέντι έχει μεγαλώσει πολύ, μπορείτε να το αραιώσετε. Προσεκτικά σκάβουμε το φυτό και το βάζουμε πίσω σε άλλο μέρος όπου έχει περισσότερο χώρο. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε το ρίζωμα με τη βοήθεια ενός καθαρού και κοφτερού μαχαιριού ή φτυάρι για να πάρετε δύο φυτά. Πριν χωρίσετε, βεβαιωθείτε ότι κάθε μισό έχει τουλάχιστον ένα μπουμπούκι.