Σωστή λίπανση
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Σωστή λίπανση

Τα φυτά στα μπαλκόνια και τους κήπους χρειάζονται πολλές θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο, αλλά και για να αποδώσουν καλές σοδειές καρπών και να ανθοφορήσουν σωστά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να προστεθούν στο έδαφος με τη μορφή λιπασμάτων. Αν τηρήσετε πιστά μερικούς εύκολους, βασικούς κανόνες σχετικά με τη λίπανση, μπορείτε να ελπίζετε ότι θα έχετε μια καλή συγκομιδή. Επιπλέον, τα φυτά σας θα γίνουν ανθεκτικά στις ασθένειες και τα παράσιτα.

Ποιο λίπασμα είναι το κατάλληλο;

Αν αναζητάτε κατάλληλο λίπασμα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ορυκτών και οργανικών λιπασμάτων. Μιλώντας για τα ορυκτά λιπάσματα, θα δείτε συχνά τον όρο "λίπασμα NPK". Τα γράμματα NPK σημαίνουν άζωτο (N), φωσφόρος (P) και κάλιο (K). Το άζωτο το χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο φώσφορος δυναμώνει τις ρίζες και παρέχει πανέμορφα λουλούδια, φύλλα και καρπούς. Χωρίς το κάλιο, η λειτουργία απορρόφησης νερού του φυτού διαταράσσεται. Με τη χρήση τέτοιων λιπασμάτων αποφεύγονται αξιόπιστα και γρήγορα οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας. Από την άλλη πλευρά, τα ορυκτά λιπάσματα μακροπρόθεσμης δράσης αποδεσμεύουν τις θρεπτικές ουσίες πιο αργά. Ο λόγος είναι ότι οι θρεπτικές ουσίες περιβάλλονται από ένα κάλυμμα ρητίνης που αποσυντίθεται σταδιακά. Τα οργανικά λιπάσματα έχουν επίσης μακροπρόθεσμη δράση. Τα καλύτερα γνωστά οργανικά λιπάσματα είναι το κομπόστ και το τρίμμα ή άλευρο κεράτων. Το κομπόστ, για παράδειγμα, είναι κατάλληλο ως πηγή θρεπτικών συστατικών για πολλά θαμνώδη και ημιθαμνώδη φυτά. Το ημι-ώριμο κομπόστ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε άζωτο. Θα πρέπει να ρίχνεται μόνο στην επιφάνεια του εδάφους, καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες των φυτών αν φτάσει πολύ βαθιά. Το ώριμο κομπόστ περιέχει λίγα μόνο θρεπτικά συστατικά, αλλά βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Επιπλέον, διατίθενται ειδικά λιπάσματα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά προσαρμοσμένα για συγκεκριμένα είδη φυτών, π.χ. για τριανταφυλλιές.

spreading fertilizer on the lawn

Ιδανικά, η λίπανση του γρασιδιού γίνεται μία φορά την άνοιξη, έπειτα στα τέλη του καλοκαιριού και μετά στο τέλος της περιόδου ανάπτυξης, αργά το φθινόπωρο. Το λίπασμα θα πρέπει να ρίχνεται σε κομμένο γρασίδι, για να διασφαλίζεται η γρήγορη επαφή του με το χώμα. Μετά τη ρίψη του λιπάσματος, το γρασίδι θα πρέπει να ποτίζεται ώστε να διαλυθεί το λίπασμα και να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.

person is spreading fertilizer

Πότε πρέπει να ρίχνω το λίπασμα;

Βασικά, η λίπανση πρέπει να γίνεται την περίοδο ανάπτυξης των φυτών, η οποία ξεκινά τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Αύγουστο. Αν η λίπανση διαρκέσει περισσότερο, τα φυτά δεν μπορούν να προετοιμαστούν επαρκώς για την περίοδο ανάπαυσης. Θα αναπτύξουν νέα, λεπτά βλαστάρια που είναι ευαίσθητα στον παγετό.