Ένα άτομο μόλις πήρε όμορφα λουλούδια
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Κηπουρική για αρχάριους - ένας σύντομος οδηγός

Όλοι οι νέοι κηπουροί ονειρεύονται έναν όμορφο, καταπράσινο κήπο γεμάτο βλάστηση. Πολλές φορές όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική και η έλλειψη χρόνου ή τα χρήματα που δεν επαρκούν μπορεί να γκρεμίσουν αυτό το όνειρο. Και τότε ίσως αρχίσει να χάνεται ο αρχικός ενθουσιασμός.

Ακολουθούν οκτώ συμβουλές για αρχάριους στην κηπουρική, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να πετύχετε:
 

1. Τι θέλετε να κάνετε τον κήπο σας; Παιδική χαρά για τα παιδιά, κήπο-κουζίνα ή μια θάλασσα από λουλούδια;

Είναι δύσκολο να συνδυάσετε όλες τις ευχές και τις επιθυμίες σας. Έτσι, θα πρέπει να περιορίσετε τις επιθυμίες σας, τουλάχιστον στην αρχή. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δημιουργήσετε την προσωπική σας Εδέμ. Σκεφτείτε ποιες δυνατότητες θα θέλατε στον κήπο σας – περιοχές για να κάθεστε, περιοχές για παιχνίδι, παρτέρια λουλουδιών – προτού ξεκινήσετε την εργασία.

Ξεκινήστε αργά...
Αν είστε ο νέος ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ή διαμερίσματος με κήπο ή δενδρόφυτες εκτάσεις, καλό θα είναι να μην βιαστείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν. Κάτω από το μαύρο χώμα μπορεί να ανακαλύψετε τα όνειρα που είχε κάνει για τον κήπο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Πολλά φυτά είναι πολυετή και ανθοφορούν κάθε χρονιά. Σε άλλες περιοχές μπορεί να χρειάζεται σκάψιμο και αναζωογόνηση.

2. Πόσα μπορείτε να κάνετε μόνοι σας;

Αυτό είναι ζήτημα εξισορρόπησης του χρόνου, της τεχνογνωσίας και των χρημάτων. Για πολλούς κηπουρούς, η γοητεία της όλης διαδικασίας είναι να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Άλλοι προσλαμβάνουν επαγγελματίες: σχεδιαστές κήπων και αρχιτέκτονες διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων. Σπανίως όμως είστε πραγματικά μόνοι. Μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από τους γείτονές σας.

digging tools

3. Ποιες είναι οι κλιματικές συνθήκες στον τόπο που μένετε;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ζωνών ευρωστίας ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα. Μια καλή αρχή είναι να ζητήσετε συμβουλές από το τοπικό κέντρο κηπουρικής ή από το κοντινότερο φυτώριο στην περιοχή σας. Οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν τα πάντα για τη βλάστηση, το κλίμα και το έδαφος. Αν αρχίσετε να αγοράζετε "στην τύχη" φυτά χωρίς πρώτα να ελέγξετε, το εγχείρημα μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

4. Ύψος, χρόνος και χρώμα.

Υπάρχουν τρία απλά πράγματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν φυτεύετε ένα παρτέρι με λουλούδια: το ύψος, ο χρόνος και το χρώμα. Φροντίστε να επιλέξετε είδη με επικαλυπτόμενες περιόδους ανθοφορίας, ώστε να παρατείνετε τη σεζόν. Συνδυάστε χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους. Φροντίστε τα ψηλά φυτά να μην επισκιάζουν τα χαμηλότερα.

balcony

5. Η ποιότητα αποζημιώνει

Φυσικά, υπάρχουν φθηνά εργαλεία και λουλούδια που δεν κοστίζουν πολύ και μπορείτε να τα βρείτε στα σουπερ-μάρκετ. Όμως τα φυτά δεν ευδοκιμούν σε κακής ποιότητας, ολιγοτροφικά χώματα. Τα εργαλεία θα πρέπει να αντέχουν παραπάνω από μια σεζόν. Αγοράστε ποιοτικά εργαλεία και υλικά! Αγοράστε λιγότερα, αλλά πιο ακριβά πράγματα, τα οποία θα κρατήσουν για πολύ περισσότερο καιρό.

6. Μοιραστείτε τον εξοπλισμό με φίλους και γείτονες

Δεν χρειάζεται κάθε άτομο στη γειτονιά το δικό του χλοοκοπτικό ή καλλιεργητή. Δανειστείτε από τους γείτονές σας ή αποφασίστε μαζί να μοιραστείτε το κόστος όταν πρόκειται για πιο μεγάλες επενδύσεις (και αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας!). Μπορείτε να μοιράζεστε και να ανταλλάσσετε φυτά και βολβούς με τους φίλους και τους γείτονές σας, να ανταλλάσσετε συμβουλές και στρατηγικές και να βοηθάτε ο ένας τον άλλο όταν χρειάζεται να μεταφέρετε βαριά πράγματα. Μην ξεχάσετε να τους προσκαλέσετε σε ένα πάρτι στον κήπο για να τους ευχαριστήσετε!

lavender