φυτό κολοκύθας με ώριμη κολοκύθα
Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας στην κηπουρική

Καλλιέργεια κολοκύθας

Σούπα κολοκύθας ή κέικ κολοκύθας; Με αυτό το κλασικό φθινοπωρινό λαχανικό, μπορείτε να μαγειρέψετε πολλές νόστιμες συνταγές. Για να έχετε, όμως, νόστιμες κολοκύθες έτοιμες για συγκομιδή το φθινόπωρο, θα πρέπει να αρχίσετε να τις καλλιεργείτε στα μέσα Απριλίου.

Πριν φυτέψετε τους σπόρους κολοκύθας, θα πρέπει να τους αφήσετε να φουσκώσουν σε ζεστό νερό όλη νύχτα. Για την καλλιέργεια, χρειάζεστε ένα δοχείο με διάμετρο 10 cm έως 12 εκατοστών. Δύο σπόροι κολοκύθας φυτεύονται ανά δοχείο. Για να γίνει αυτό, το δοχείο γεμίζεται με χώμα με πλάτος ένα δάκτυλο κάτω από το χείλος. Αυτό προσφέρει καθαρό πότισμα έτσι ώστε να μην πετάγεται το νερό όταν ποτίζετε.

pumpkins

Με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, οι σπόροι πιέζονται περίπου δύο εκατοστά βαθιά στο χώμα. Στη συνέχεια, το δοχείο τοποθετείται πάνω στο περβάζι του παραθύρου και οι πρώτοι βλαστοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από λίγες μόνο ημέρες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των φυτών κολοκύθας είναι 20°C έως 25°C. Για να αναπτυχθούν σωστά, είναι σημαντικό τα νεαρά φυτά να βρίσκονται σε περιβάλλον με σταθερή ζεστασιά και αρκετό φως. Μόλις τα πρώτα αληθινά φύλλα εμφανίζονται μετά τα φύλλα βλάστησης, και αυτά έχουν αναπτυχθεί μέχρι την άκρη του δοχείου, το ασθενέστερο από τα δύο σπορόφυτα κόβεται. Μόνο το ισχυρότερη φυτό αφήνεται να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί έξω στον κήπο αργότερα. Αλλά βεβαίως, και τα δύο σπορόφυτα μπορούν να παραμείνουν στο δοχείο για να φυτευθούν έξω αργότερα.

pumpkins

Από τα μέσα Μαΐου ο κίνδυνος παγετού είναι μικρός. Τώρα, οι κολοκύθες μπορούν να φυτευτούν σε ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπο. Ένα αρκετά μεγάλο σπορείο (περ. 30 λίτρα όγκο του χώματος) είναι αρκετό για τη σωστή ανάπτυξη της κολοκύθας - εφ' όσον εφοδιάζεται επαρκώς με λίπασμα και νερό. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαπερατό χώμα κήπου υπόσχεται καλή ανάπτυξη του φυτού στο παρτέρι. Για να επιτευχθεί αυτό, το παρτέρι θα πρέπει πρώτα να δουλευτεί καλά και το σημείο θα πρέπει να λιπανθεί με περίπου πέντε με δέκα λίτρα κομπόστ. Κατά τη φύτευση της κολοκύθας, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των φυτών, προκειμένου να παρέχεται επαρκής χώρος σε κάθε φυτό για να αναπτυχθεί. Επειδή οι κολοκύθες απαιτούν πολύ νερό, θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Προκειμένου το φυτό να παίρνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, το έδαφος θα πρέπει να λιπαίνεται κατ 'επανάληψη με ένα μικρό ανόργανο λίπασμα, συνολικά περίπου 30 έως 50 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι κολοκύθες μπορούν να συλλεχθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Η ωριμότητα των φρούτων είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Απλά χτυπήστε το σκληρό κέλυφος. Αν η κολοκύθα ακούγεται κούφια, είναι έτοιμη για συγκομιδή. Όλα τα φρούτα πρέπει να συλλέγονται το αργότερο πριν από τον πρώτο παγετό.