header image

Μείνετε γειωμένοι

Υπάρχουν δισεκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί κάτω από τα πόδια μας. Ζωύφια, γαιοσκώληκες, βακτήρια, μύκητες, ακάρεα και άλλα μετατρέπουν τη νεκρή οργανική ύλη σε χούμο...

Media-container-1

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε υπερυψωμένα παρτέρια

Εάν το χώμα σας δεν είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια λαχανικών και δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί πολύ εύκολα, τα υπερυψωμένα παρτέρια είναι μια καλή επιλογή. Γεμίστε τα με ένα μείγμα κομπόστ και χώματος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά τον ίδιο τύπο εδάφους

Το φυτό σας χρειάζεται αργίλου, άμμο ή πολύ πηλό; Είναι σημαντικό να επιλέγετε πάντα το σωστό χώμα για να διατηρείτε τα φυτά σας ωραία και υγιή. Στους κήπους λαχανικών, η φύτευση πολλών διαφορετικών ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων πολυετών λαχανικών όπως τα κρεμμυδάκια, είναι ένας καλός τρόπος για να φροντίσετε το έδαφος. Η αμειψισπορά και οι μικτές καλλιέργειες είναι σημαντικοί παράγοντες.


Όταν πρόκειται για διακοσμητικούς κήπους, μικτά κρεβάτια γεμάτα με πολυετείς θάμνους και σάπια φύλλα μεταξύ των φυτών θα κρατήσουν τους οργανισμούς στο έδαφος ευτυχισμένους - και αυτό θα κάνει θαύματα στα φυτά σας. Δεν έχει σημασία τι είδους φυτά έχετε στον κήπο σας, το υγιές χώμα είναι το κλειδί για την επιτυχία κάθε κηπουρού. Πρέπει να είναι εύθρυπτο και αεριζόμενο με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά εάν θέλετε τα φυτά σας να είναι ισχυρά και υγιή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε σωστά το έδαφος.

Collage

Συμβουλές για ένα υγιές έδαφος

1. Τα στρώματα του εδάφους πρέπει να παραμείνουν άθικτα. Απλά χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να χαλαρώσετε το χώμα αντί να το σκάβετε.


2. Η τακτική εργασία με ένα grubber, καλλιεργητή ή σκαπάνη θα κρατήσει το ανώτερο στρώμα ωραίο και εύθρυπτο. Αυτό θα σπάσει τα τριχοειδή αγγεία μέσα από τα οποία εξατμίζεται το νερό στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η υγρασία θα παραμείνει στο έδαφος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να έχετε ακούσει να λέγεται ότι μπορείτε να παραλείψετε το πότισμα τρεις φορές για κάθε φορά που εργάζεστε το χώμα με μια σκαπάνη.


3. Μην περπατάτε στα παρτέρια αφού έχει βρέξει για να αποφύγετε τη συμπίεση του εδάφους, η οποία μειώνει την ποσότητα οξυγόνου, νερού και θρεπτικών συστατικών που απορροφώνται.


4. Γεμίστε προσωρινά τα κενά παρτέρια με πράσινη κοπριά όπως φαγόπυρο, φασέλια και κίτρινη μουστάρδα για να προστατεύσετε και να εμπλουτίσετε το έδαφος.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα με τσουκνίδες - βήμα προς βήμα

Όταν πρόκειται για λιπάσματα, οι τσουκνίδες είναι ένα βασικό εργαλείο για κάθε οργανικό κηπουρό, επειδή είναι φορτωμένες με διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο και άζωτο. Και είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε τον εαυτό σας!

Τι χρειάζεστε

τσουκνίδες, νερό, σφραγισμένο μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο (με καπάκι), δίχτυ ή φλις (αεροδιαπερατό), ψαλίδια, μακριά γάντια

Slider_1

Βήμα 1: Ξεκινώντας με ένα μάτσο τσουκνίδες

Κόψτε περίπου 1 κιλό φρέσκες τσουκνίδες και ανακατέψτε σε ένα κουβά με 10 λίτρα νερού βροχής. Βεβαιωθείτε ότι οι τσουκνίδες καλύπτονται από το νερό. Καλύψτε το δοχείο με ένα δίχτυ για να επιτρέψετε στον αέρα να εισέλθει και, στη συνέχεια, αφήστε τις τσουκνίδες να ζυμωθούν σε μερική σκιά για 10 έως 14 ημέρες.

slider_2

Βήμα 2: Ανακατέψτε το λίπασμα μία φορά την ημέρα

Φροντίστε να ανακατεύετε το λίπασμα τσουκνίδας μία φορά την ημέρα. Συμβουλή: η διαδικασία ζύμωσης παράγει μια έντονη μυρωδιά, οπότε αξίζει να ανακατεύετε σε μια χούφτα σκόνης από πέτρες για να διατηρήσετε τη μυρωδιά υπό έλεγχο.

slider_3

Βήμα 3: Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να αναβλύζει

Θα ξέρετε ότι το λίπασμα είναι έτοιμο όταν σταματήσει να αναβλύζει μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες. Στραγγίστε την υπόλοιπη φυτική ύλη πριν από τη χρήση - μπορείτε είτε να την κομποστοποιήσετε είτε να τη χρησιμοποιήσετε στα παρτέρια σας. Αναμίξτε ένα μέρος λιπάσματος σε δέκα μέρη νερού. Ρίξτε γύρω από τα φυτά σας για να στοχεύσετε τις ρίζες ή επεξεργαστείτε τα φυτά σας με ένα δοχείο ψεκασμού.

1/3