Tuinieren volgens de maan

Tuinleven
Heeft u wel eens gehoord van de zogenaamde maan tuinliefhebbers? Veel tuinliefhebbers zweren bij betere oogsten, evenals een betere bloei van hun planten als zij de maan volgen. Maankalenders geven advies over wat te doen in de tuin bij welke stand van de maan.
Eb en vloed bewijzen dat de maaninvloed heeft op de aarde. Bij eb wordt het water gedreven naar de zee, terwijl bij vloed het water naar de kust wordt gestuwd. De maan bepaalt ook de kracht van de getijden. Het getijverschil is sterker bij volle maan en nieuwe maan dan bij halve maan.

De standen van de maan

De maan verandert van volheid evenals de hoogte. De stijging en daling van de maan kan worden toegeschreven aan de verschillende standen van de maan. Reden voor de maanstanden is de rotatie van de maan rond de aarde. Deze rotatie is verantwoordelijk voor de volledige, halve en nieuwe maan en duurt 29.5 dagen.

De verandering van de hoogte van de maan is ook bekend als een naar beneden aflopende en oplopende fase. Het diepste punt bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter. Van daaruit neemt het toe tot het keerpunt Tweelingen, daarna weer terug naar Boogschutter. Als het gaat om tuinieren bij maanlicht, kan het voller worden van de maan worden voorgesteld als uitademing van de aarde. De plantsappen worden aangetrokken door de maan en bereiken de bovenste delen van de plant. Deze fase is zeer geschikt om bijvoorbeeld fruit te oogsten. Dankzij het sap in de bovenste delen van de planten, kunnen de vruchten langer bewaard worden.

Het minder vol worden van de maan, moet u zich voorstellen als het inhaleren van de aarde. Water en voedingsstoffen vallen terug naar de lagere delen van de plant. Dit is een goed moment om bijvoorbeeld aardappels, radijs en uien te oogsten - dus elke knolgewas. Het snoeien van uw heg is ook zeer geschikt, op deze manier, de heg verliest minder plantensap.

Op het moment dat de maan zijn laagste punt bereikt is het perfect geschikt om uw gazon te verzorgen. Onkruid kan worden verwijderd en het gazon kan worden gemaaid. Beide groeien trager door deze stand van de maan.

Van stand naar stand

Maan tuinliefhebbers gaan ervan uit dat de maan haar krachten van het sterrenbeeld stuurt naar waar het zich bevindt ten opzichte van de aarde. De vier elementen lucht/licht, water, vuur/hitte en aarde worden door de maan gebruikt om over te brengen naar de aarde.

De twaalf standen zijn verdeeld in groepen die men driehoek noemt. Er zijn vier driehoeken die bestaan uit drie constellaties (maanstanden). Elke driehoek staat voor een element en dus voor een groep van planten. Er zijn driehoeken voor wortels, bloemen, bladeren en vruchten.

Driehoek voor driehoek

Wortel driehoek:      Element: Aarde 
                                     Sterrenbeelden: Maagd, Stier, Steenbok
Bloem driehoek:      Element: Lucht/Licht 
                                    Sterrenbeelden: Weegschaal, Tweelingen, Waterman
Blader driehoek:     Element: Water
                                    Sterrenbeelden: Schorpioen, Kreeft, Vissen
Fruit driehoek:        Element: Heat
                                   Sterrenbeelden: Leeuw, Ram, Boogschutter

Elke driehoek heeft zijn eigen dagen in de maankalender - ze zijn afhankelijk van waar de maan op dat moment staat. Zo zijn er dagen voor fruit, bladeren, bloemen en wortels. De kalender adviseert welke kruiden, groenten, bloemen of struiken geschikt zijn om te planten, te snoeien of te oogsten. 

U kunt een maankalender vinden op het internet - om af te drukken of om te bewaren. Of u kunt een boekhandel bezoeken. U moet niet verbaast zijn als u hier en daar verschillen zult tegenkomen. Er zijn twee verschillende astrologie systemen waarop de kalender betrekking heeft. Er is de klassieke, tropische astrologie en de siderische astrologie.
Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat tuinieren bij maanlicht voor een beter succes zorgt. Maar waarom probeert u het niet zelf te ontdekken?

Beeld: © David Woods – Fotolia.com