mosquito

Elf planten om muggen op afstand te houden

Wil je muggen verbannen uit je tuin, terras of huis? Vergeet chemische insectenwerende middelen. Er zijn veel soorten planten die dit ongedierte op natuurlijke wijze afschrikken en tegelijkertijd groen aan je tuin toevoegen. Blijf het hele jaar door bijtvrij!

lemongrass

1. Citroengras

Dit is de meest bekende natuurlijke muggenspray. En met een goede reden: de geur houdt de muggen op afstand. Deze plant is zeer gemakkelijk te verzorgen en kan wel twee meter hoog worden. Je kunt hem in een pot op het terras of de patio zetten of hem op een latwerk in de tuin opleiden. Andere alternatieven: citroentijm en citroenverbena zijn even effectief.

2. Pepermunt

Insecten houden niet van de geur van munt. En muggen hebben vooral een hekel aan pepermunt. Perfect in een bak op het terras, als onderdeel van een groene wand of in een pot op een vensterbank. En de toegevoegde bonus? De eetbare bladeren kunnen worden gebruikt om insectenbeten te verzachten.
lemon balm

3. Citroenmelisse

Citroenmelisse behoort tot de muntfamilie. Deze vaste plant groeit in alle grondsoorten, maar kan snel invasief worden. Hij kan het beste in een pot worden bewaard om de wortels in te dammen. De citrusgeur verjaagt al snel zowel muggen als vlooien, die vaak voorkomen in de nazomer.

4. Basilicum

Oproep aan alle stadstuinders! Ideaal voor een keukenraam of een klein balkon. Basilicum is het beste wapen tegen muggen in stedelijke omgevingen. Sommige soorten, zoals citroenbasilicum en kaneelbasilicum, zijn zelfs nog effectiever.
Catmint

5. Kattenkruid

Deze aromatische plant wordt aanbeden door katten, maar is de vijand van muggen, kakkerlakken en termieten omdat het een olie bevat die deze insecten haten. Plant hem gewoon in de tuin of bewaar hem in een pot. Pas echter op dat je het niet in de buurt van bloemen of kruiden plaatst, omdat je katachtige vriend (of die van je buurman) ze kan beschadigen.

6. Goudsbloem

Deze eenjarige plant is zowel aantrekkelijk als effectief tegen ongedierte. Het bevat pyrethrine, dat wordt gebruikt in commerciële insectenwerende middelen. De kleurrijke bloemen zijn ideaal om je perken en borders mee op te fleuren.
lavender

7. Lavendel

Lavendel beschermt tegen bladluizen, mijten en muggen en laat je huis lekker ruiken. Het moet in de volle zon staan, of het nu op een balkon, in bedden of naast de moestuin is.

8. Rozemarijn

Dit aromatische muggenwerende middel gedijt goed in goed doorlatende grond en in de volle zon, bij voorkeur onder een raam of onderaan een muur om een barrière tegen insecten te creëren. Een handige tip: droog een paar takjes en gebruik ze om muggen in huis af te weren.
Geraniums

9. Geraniums

Geraniums zijn niet alleen supermakkelijk te kweken, ze ruiken ook heerlijk. Plant ze in een hanging basket op een balkon, in een pot tegen de balustrade van een terras of op de veranda en zeg maar dag tegen muggen!

10. Bonenkruid

Bonenkruid heeft bloemen die een afstotende geur afgeven. Net als pepermunt kunnen de bladeren worden gebruikt om insectenbeten te verzachten.
nastriums

11. Oostindische kers

Oostindische kers is zowel decoratief als effectief tegen vlooien, kevers en muggen en fleurt elke tuin of bloemperk op.
 
Deze lijst met planten is niet uitputtend. Er zijn ook andere planten die muggen weghouden, zoals boerenwormkruid, bijvoet en keverboom, maar ook alliums (knoflook, bieslook en uien) die je in je moestuin kunt kweken.