vrouw die rozenstruik snoeit
Realise your gardening dreams

Rozenstruiken snoeien

Struikrozen of trosrozen hebben meerdere bloemen op één steel, terwijl theerozen slechts één bloem per steel hebben. Door te snoeien, leg je de basis voor een sterke en vitale plant die flink bloeit. Er groeit nieuw hout en de roos is veel beter bestand tegen ziektes. Als rozen niet regelmatig worden gesnoeid, wordt de bloemenpracht steeds zwakker en wordt de roos kaal.

Je kunt overigens niet veel verkeerd doen bij het snoeien van je rozen, alhoewel veel boeken met ingewikkelde instructies het misschien anders doen voorkomen. Gooi vol vertrouwen alle belemmeringen overboord en begin met goede moed aan je snoeiwerk.  

Het is vooral belangrijk dat de roos zo geknipt wordt dat de plant sterker terug kan groeien, behalve als de roos te oud is of te weinig voeding heeft. Als je te voorzichtig snoeit, raakt het hout in het onderste deel oud en dik, terwijl de roos vatbaarder wordt voor ziektes of doorknakken. Het is bij het snoeien ook belangrijk dat je een zeer scherpe snoeischaar gebruikt. Zo voorkom je dat je de plant beschadigt en krijg je gladde snijvlakken. 

vrouw die rozen snoeit

Maar voordat je je rozen begint te snoeien, moet je ze ontdoen van hun vorstbescherming, die bestaat uit bladeren en kreupelhout. Hoeveel elke roos vervolgens gesnoeid wordt, hangt af van de groeikracht van de afzonderlijke soort. Zwak groeiende soorten kunnen heviger gesnoeid worden dan sterk groeiende soorten. De reden daarvoor is dat een roos meer zal uitlopen als hij meer gesnoeid is. Na een enorme snoeibeurt zal de roos slechts een paar nieuwe scheuten krijgen, die wel heel sterk zijn. Een zwakke snoeibeurt zorgt er juist voor dat de roos uitloopt met vele dunne scheuten. Diep terugsnoeien betekent dat je de roos snoeit tot 10-20cm boven de grond. 

Je kan de steel van een roos snoeien op een buiten- of binnenoog. Ogen zijn de benaming van de knoppen in de takken. Snij altijd diagonaal en nooit recht. Scheuten die de binnenkant van de roos ingroeien of die elkaar kruisen, moeten helemaal worden weggeknipt. Dood hout verwijder je van de stam op zo'n manier dat je een beetje in het naastgelegen gezonde hout knipt. Dit is belangrijk omdat ziektekiemen zich graag schuilhouden in het dode hout. Bovendien neemt het dode hout ruimte in beslag waar nieuwe scheuten zouden kunnen groeien, dus kun je het beter weghalen. Je herkent dood hout aan de droge bruine kleur. Wilde scheuten die uitlopen onder de entplaats moeten ook worden weggehaald. 

rozenstruik

Nadat je je rozen goed gesnoeid hebt, krijg je een volle en weelderige rozenstruik, die aan de onderkant al begint uit te lopen. Het snoeien houdt je rozen bovendien vitaal en gezond.