ivy

Opkruipende klimop verwijderen

Klimop is hardnekkig! Door zijn sterke, snelle groei kan hij een tuin volledig inhalen en beschadigen. Het is niet eenvoudig om er vanaf te komen, maar er zijn meerdere natuurlijke methoden en hulpmiddelen om deze taaie klimplant te verwijderen.

Begrijp de schade die de plant kan veroorzaken

Klimop kan een grote aanwinst zijn in de tuin, mits het onder controle wordt gehouden. Anders kan hij door het giftige blad andere planten laten verstikken en stoppen met groeien. De plant kan ook muren beschadigen (zoals het verwijderen van de coating of het achterlaten van sporen die zeer moeilijk te verwijderen zijn) en ongedierte op een balkon of terras stimuleren. Erger nog, het is niet ongebruikelijk dat hij metswelwerk 'aanvalt' of dakpannen optilt terwijl hij langs de buitenkant van het huis kruipt.

close-up klimop

Verzwak de klimop

Om de klimop te bestrijden begin je met het bevochtigen van de plant met een tuinslang. Door de takken, stammen en wortels zachter te maken is het eenvoudiger om hem te verwijderen van alles waar hij aan vastzit. Knip met een snoeischaar of hak met een bijl (afhankelijk van de dikte), de hoofdtak van de basis af, zo dicht mogelijk bij de aarde. Verwijder vervolgens voorzichtig de klimop (om te voorkomen dat hij beschadigt waar hij aan vast zit), te beginnen bij de bovenkant waar de takken minder weerstand bieden. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen insecten die verborgen zijn onder de bladeren. Borstel tot slot de muur voorzichtig met een staalborstel om de laatste zuignapjes te verwijderen. 

Verwijder de wortels en nieuwe scheuten

Als je alleen de klimop aan het oppervlak verwijdert, zal deze hoe dan ook terugkomen. Je dient ook de diepe wortels te verwijderen. Gebruik hiervoor een schop om rondom de wortels van de plant te graven en deze vervolgens met de hand open te scheuren. Krijg je na een paar werken nog steeds nieuwe scheuten? Houd het goed in de gaten en snoei het aan de basis af zodra er nieuwe scheuten verschijnen. Zorg ervoor dat je de klimop op de juiste manier weggooit, want de bessen en bladeren zijn giftig. 

klimop op bakstenen muur

Gebruik natuurlijke methoden

Er zijn succesvol bewezen methoden om van klimop af te komen!

  • Je kan klimop doden door hem te overgieten met kokend water, eventueel met een beetje bleekmiddel, of door geconcentreerd kalkwater te gebruiken. Deze behandeling moet enkele dagen na elkaar herhaald worden.
  • Je kan ook de wortels bedekken met enkele kilo's grof zeezout. Om te voorkomen dat de klimop terugkomt, kan je na het schoonmaken een natuurlijke onkruidverdelger op de muur spuiten.
  • Je kan zelf een natuurlijke onkruidverdelger maken met water, gejodeerd zout en witte azijn.