bamboe
magazine_rygd

Bamboeheg

Bamboe vergt weinig onderhoud en is op vele manieren bruikbaar. Altijd groen, ondoorzichtig en het heeft niet veel onderhoud nodig - daarom is het bij uitstek geschikt als heg. De plant kan ook gebruikt worden als eye-catcher in een pot. In dit blog concentreren wij ons volledig op de bamboeheg. Welke soort kunnen we gebruiken en wat heb je nodig voor het planten?

Bamboesoorten die rechtop groeien zijn het best voor een bamboeheg. Ze worden parasolbamboe of fargesia genoemd. Parasolbamboe houdt van voedzame en waterdoorlatende grond. De verschillende soorten hebben verschillende voorkeuren. Kortom, met een half-schaduwrijke plek zit je altijd goed. Zorg ervoor dat de planten niet op een droge plek staan, want hier kunnen zij niet tegen. Als je alleen een zonnige plek hebt voor je bamboe, dan kun je nog steeds kiezen tussen fargesia murielae en fargesia rufa en fargesia robusta. De fargesia nitida houdt van een schaduwplek.

De pijlbamboe (pseudosasa japonica) doet het ook goed als heg. Hij heeft zeer grote bladeren die een belemmering vormen tegen inkijk. De pijlbamboe houdt van een half-schaduwrijke plek, het liefst uit de wind. Droogte dient te worden vermeden. Dit geldt ook voor de andere soorten bamboe. De pijlbamboe loopt zeer snel uit en moet daar tegen beschermd worden. Zonder een dergelijke bescherming zullen de wortels doorschieten naar de rest van je tuin of naar je buren. Dit kun je voorkomen door een speciale beschermingslus, maar dat is heel duur.

bamboe close-up

Het planten

De planten hebben minstens één meter in de breedte nodig, dus bereken goed of je voldoende ruimte hebt. De bodem moet los gemaakt worden en gemengd met compost of losse bladeren. Bamboe staat niet graag in water. Het is daarom raadzaam om een drainagelaag met grind of klei aan te leggen. Dit is ook goed te combineren met wat zand in de ondergrond, dit maakt het meer waterdoorlatend. Geef de heg ruim water na het planten van de bamboe. Vanwege het eventuele gebruik van de speciale beschermingslus kan de bodem makkelijk uitdrogen.

Onderhoud

Als je je bamboeheg wil terugsnoeien, dan kun je dit doen in de maand mei. Bamboe heeft niet veel nodig behalve voedingsstoffen en water. Als voedingsstoffen kun je o.a. vermalen boomschors in de lente gebruiken. Bewater de bodem constant, zelfs in de wintermaanden, als er een warme periode is en de bodem vorstvrij is. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de winter - parasolbamboe is vorstbestendig.

bamboe

Zorg

Wil je je bamboehaag vanwege ruimtegebrek of andere redenen snoeien, dan kan dat in mei. Bamboe heeft niet veel nodig, behalve voedingsstoffen en water. Voor voldoende voedingsstoffen geef je in het voorjaar bastmulch en hoornkrullen. Geef de grond constant water, ook in de wintermaanden, wanneer de grond vorstvrij is.