lawn with weed

Redenen voor plekken op je gazon

Veel gazoneigenaren kennen het probleem - het mooie, consistente groen van het gazon wordt verstoord door onaantrekkelijke plekken. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Kunstmest en chemicaliën

Als je plekken op je gazon hebt hoeft het niet persé ​​schimmel te zijn. Dit kan ook worden veroorzaakt door verkeerd gebruikte meststof of andere chemische stoffen. 

Ongelijk toegepaste meststof kan voor vlekken op het gazon zorgen. Dit blijkt uit de afwisselend groene tinten. De middagzon kan een andere factor zijn voor het veroorzaken van de gele vlekken zijn. Als de meststof niet goed werd gespoeld in de grond zal het gazon verbranden. 

Misschien heb je wat mest gemorst tijdens het vullen van een verspreider en heb je het niet goed weggehaald. Hierdoor sterft het gras af als gevolg van een meststof overdosis - dat kan ook het gebied zijn waar de bruine vlekken zijn. Ook kunnen chemische stoffen zoals motorolie en benzine hetzelfde effect veroorzaken. Slechts één druppel is genoeg om de gevoelige bodem te beschadigen. Dit is de reden waarom je er altijd voor moet zorgen dat je op een stevige ondergrond staat en moet proberen om niet te morsen. Chemicaliën zijn niet alleen schadelijk voor je gazon, maar ook voor de hele omgeving.

Als één van de hierboven beschreven punten de oorzaak is van de vlekken in je gazon, kan je dit eenvoudig verhelpen door gras in te zaaien.

onkruidsteker met onkruid

Schimmelaantasting

Schimmels kunnen vlekken met verschillende kleuren zoals geel, bruin of wit veroorzaken. Ze verspreiden zich vooral wanneer het gazon wordt blootgesteld aan vorst, hitte, stress en langdurig nat weer. Zonder een nauwkeurige analyse te maken kun je vaak alleen maar speculeren met wat voor soort schimmel je te maken hebt. Er zijn echter enkele algemene regels:
- Grijs / witte vlekken: roze sneeuw schimmel (Microdochium nivale), echte meeldauw (Blumeria graminis).
- Gele vlekken: Dollar Spot (Sclerotinia homoeocarpa), Take-all (Ophiobolus graminis).
- Bruine vlekken: rode draad (Laetisaria fuciformis).
 

robotmaaier

Verdroging

Als je gazon te weinig water krijgt tijdens de droge zomermaanden, kunnen individuele vlekken of zelfs hele gebieden afsterven. Als dit het geval is, zal je gazon het volgende seizoen opnieuw ingezaaid moeten worden, omdat het gras dit niet zelf kan herstellen.