duif

Duiven van je balkon verjagen: wat mag er wel en niet?

Duiven zorgen eerder voor frustratie dan vreugde als ze op je balkon zitten. En wel om een hele simpele reden: of ze nu even kort komen aanwippen of lang blijven, de kans dat ze hun behoefte doen is bijzonder groot. Lees verder om te ontdekken hoe je van deze vogels afkomt zonder ze kwaad te doen.

Wanneer bezoek vervelend wordt 

Veel vogelliefhebbers houden ervan om mooie zangvogels naar hun balkon te lokken met een vogelhuisje. Duiven zijn meestal aanmerkelijk minder welkom, omdat hun bezoek meer voelt als een invasie: beschadigde planten en sporen van uitwerpselen zover het oog reikt ... Dat is niet hoe een knusse oase in de buitenlucht eruit hoort te zien. En als ze met een stuk of wat tegelijk op je balkon zitten te koeren, kan dat nogal op de zenuwen werken. Sommige van deze vogels kunnen zelfs ziektes bij zich dragen. Er zijn dus genoeg redenen waarom je ze van je balkon wil hebben voordat hun bezoekjes uit de hand lopen. 

Duiven verwonden of doden is nooit de oplossing 

Laten we een ding duidelijk stellen: duiven met dwang verjagen op een manier die ze zou kunnen verwonden, is niet gerechtvaardigd en al helemaal niet toegestaan. Probeer in plaats daarvan een van de vele vogelvriendelijke maatregelen die je kunt treffen om ze weg te houden.

duif

Visuele maatregelen om duiven van je balkon te krijgen 

Probeer de vogels te verjagen met verschillende visuele technieken. Van deze vogels wordt algemeen aangenomen dat ze vrij slim zijn en geen angst kennen, dus visuele maatregelen werken alleen voor de korte termijn. Je moet daarom regelmatig je duivenverschrikker naar een nieuwe positie verhuizen. Dit brengt de vogels in verwarring. 

  • Nepvogels. Wie is er bang voor de boze kraai? Duiven. Plaats een plastic versie van deze vijand van de duif op het balkon om de vogels te verjagen. Dit werkt ook met haviken, uilen en buizerds. Vergeet niet dat je de duivenverschrikker van tijd tot tijd van positie moet veranderen. Heb je een buitenkat of een hond? Nog beter. De vogels blijven graag op een veilige afstand van huisdieren en zullen dan ook niet in de buurt van je balkon durven komen.  

  • Hang cd's op. Een coole retrolook, met een doel. Doe een stuk vislijn door meerdere cd's. Als je de creatie op het balkon hangt en alles volgens plan verloopt, zouden de reflecterende oppervlakken die door de wind bewegen de duiven moeten laten schrikken, zodat ze wegvliegen. 

  • Aluminiumfolie. Vergelijkbaar principe als de cd's. Knip lange stroken aluminiumfolie en hang ze aan het balkon. De klapperende stroken reflecteren het licht en brengen het ongedierte in verwarring. 

  • Discoballen. Je kunt ook glanzende ballen van glas of plastic gebruiken om lichtreflecties te maken waarmee je de vogels verjaagt. Maak dit handige antiduivensysteem vast aan een stok en zet die gewoon in een bloembed of plantenpot. 

  • Kleine windmolens. Deze dingen maken ongecontroleerde bewegingen en dit jaagt de duiven weg.  

Andere manieren om duiven van je balkon te krijgen 

  • Netten. Niet de beste oplossing voor je uitzicht, maar de duiven komen er niet meer in, mits je zorgt dat er nergens gaten zitten. Goed alle hoekjes afdekken! 

  • Duivenpennen. Duivenpennen zijn te koop in doe-het-zelfzaken. Door ze vast te maken aan je balkon voorkom je dat duiven kunnen landen. Het nadeel is dat je balkon er minder mooi uitziet. Er zijn nu ook latten met pennen verkrijgbaar, die gemaakt zijn van kunststof. Deze maak je vast aan de reling van je balkon.

Oplossingen die geluid maken tegen duiven werken meestal maar tijdelijk. Duiven wennen snel aan geluiden en hebben er dan geen last meer van. Als je van deze methode een succes wil maken, moet je daarom voortdurend de toonhoogte variëren. Hondengeblaf, krijsende roofvogels of luide knallen zijn goede voorbeelden van doeltreffende geluiden. De kans is echter groot dat je buren deze geluiden niet erg op prijs zullen stellen. Je mag met deze maatregel natuurlijk geen geluidsoverlast veroorzaken.

duif

Duivennesten van je balkon verwijderen 

Als duiven een nest beginnen te maken op je balkon, moet je het nest snel verwijderen. Draag daarbij altijd handschoenen en een gezichtsmasker. Anders kan een hele duivenfamilie zich op je balkon nestelen en dan wordt het steeds moeilijker om nog van ze af te komen. Het is lastig als de vogels al aan het broeden zijn. Roep in dat geval hulp in van een professional. Een specialist inschakelen kost ongeveer tussen de 100 en 150 euro. 

Vogelhuisjes beschermen tegen duiven 

Terug naar het probleem van vogelhuisjes: deze toevluchtsoorden voor koolmezen en andere kleine vogels zijn ook populair bij duiven, die in de winter het eten van de kleinere vogels stelen. Daarom moet je de voedselbron beschermen tegen ongewenste bezoekers. Het enige wat je hoeft te doen, is een draadje of kabel door het midden van de opening van het huisje spannen. De kleine vogels kunnen dan nog steeds het huisje in, maar voor duiven is de doorgang versperd. Hangende voederringen hebben doorgaans geen extra bescherming nodig, omdat duiven te groot zijn om erop te zitten en te eten. 

man en vrouw op balkon

Verboden maatregelen 

Je mag de dieren niet doden. Er zijn nog meer maatregelen die je te allen tijde moet vermijden: 

  • Verdedigingssystemen die dieren verwonden, zijn niet toegestaan. 

  • Je mag de dieren nooit vergiftigen of in gevaar brengen met bijtende of chemische stoffen. Dergelijke stoffen kunnen de veren irriteren of aan elkaar laten plakken, wat de vogels pijn doet.