easy lawn preparations
gazon

Gazonvoorbereiding

Als de wortels van een gazon niet goed kunnen ademen, verschijnen er vaak lelijke, geelgroene vlekken door waterophoping. Dit gebeurt op plekken waar de aarde verdicht is, waardoor water zich kan ophopen. Het probleem doet zich ook voor op gazons die intensief gebruikt worden. Speciale beluchtingsmaatregelen – verticuteren en zand strooien – voor de wortels van het gazon zorgen ervoor dat het groene gras weer kan ademen.

Verticuteren 

Een gazon groeit graag op aarde die zanderig genoeg is. Als er weinig zand in de aarde zit, bijvoorbeeld op kleigrond, of als de aarde te verdicht is, bijvoorbeeld in tuinen van nieuwbouwhuizen waar de aarde door het gewicht van bouwmachines in elkaar gedrukt is, helpt het om de aarde te verticuteren. 'Verticuteren' wil niets anders zeggen dan lucht toevoegen. Er worden gaten in de aarde van het gazon geslagen die vervolgens worden opgevuld met grof zand om te voorkomen dat ze opnieuw dichtslibben. Oppervlaktewater stroomt nu beter weg en de graswortels krijgen meer lucht, waardoor het gazon beter zal groeien. Je kan het gazon verticuteren met behulp van een GARDENA ErgoLine Spitvork als je tuin een klein gazonoppervlak heeft of als je afzonderlijke probleemgebieden wil aanpakken (oftewel de plekken waar de aarde veel klei bevat en/of waar zich erg veel water ophoopt).  

man zet ErgoLine Spitvork in de grond

Dit doe je door je spitvork diep in het gazon te steken in meerdere rijen (houd tussen de rijen een afstand aan van ca. 10 tot 15 centimeter), de aarde iets los te maken door de vork heen en weer te bewegen in de aarde en vervolgens de gaten die je gemaakt hebt op te vullen met grof zand. In particuliere tuinen is het met enige inspanning zeker mogelijk om deze methode te gebruiken voor kleinere oppervlakken. Voor grotere oppervlakken raden we je aan het gazon te laten verticuteren door een hovenier, die beschikt over het juiste gereedschap. Houd er rekening mee dat verticuteren een oppervlaktebehandeling van de aarde is. Verdichting van de aarde in diepere grondlagen kan op deze manier niet worden verholpen, hooguit gecamoufleerd. In zulke gevallen zal een hovenier de aarde dieper moeten losmaken en zal je het gazon opnieuw moeten inzaaien. 

gardena scheppen bij kruiwagen met aarde

Zand strooien 

Het gazon bestrooien met zand, wat gedaan wordt om versleten stukken gazon nieuw leven in te blazen, is nog meer een oppervlaktebehandeling. Zand op een gazon strooien zorgt ervoor dat water en zuurstof beter kan doordringen in de bovenste grondlaag. Juist nu, aan het begin van het jaar, kan de aarde beter opwarmen, waardoor het gazon beter kan groeien nadat er zand gestrooid is. Dat doe je als volgt: ontmos het gazon grondig. Verspreid onmiddellijk daarna grof zand gelijkmatig met een dikte van ongeveer 1 cm (korrel 0/2) over het hele gazonoppervlak. Je hebt 100 liter kwartszand nodig per 10 vierkante meter gazon en voor 100 vierkante meter heb je één kuub zand nodig.