EM-Lavendel-005-70cm.eps

Haal zomerse geuren in huis!

Tuinleven
De geur en het gebruik van verschillende geneeskrachtige kruiden en planten hebben een gunstig effect op het menselijk functioneren. Er wordt gezegd dat het helpt om geest en lichaam in balans te houden. Toon uw creativiteit en haal die zomerse geuren in huis. Een paar verse bloemen of takken zijn vaak al genoeg om de hele kamer van een heerlijke geur te voorzien. Afhankelijk van uw smaak of het seizoen kunt u geurzakjes vullen met verschillende kruiden.

Wat is geschikt?

Een aantal verschillende kruiden, takken en bloemen zijn hiervoor geschikt. De meest populaire is lavendel, beroemd om zijn verschillende toepassingen en heerlijke geur. Kruidnagel, kaneel, appel-, limoen- en olijf bloesem, rozenblaadjes, lila jasmijn, munt en een groot aantal andere kruiden en planten kunnen hier ook voor worden gebruikt. U kunt deze kruiden en planten natuurlijk kopen, maar u kunt ze ook tijdens de zomer uit uw eigen tuin halen.

Het drogen gaat telkens op dezelfde manier. Als de plant een lange stengel heeft en vol in bloei staat dan kunt u deze afknippen. Bind de stengels bij elkaar en hang de bundel ondersteboven op een droge donkere plek. Het drogen duurt tussen de 1 en 3 weken. Zodra de bloemen en stengels gedroogd zijn kunt u ze in kleine stukjes knippen.

Geurzakje maken: eenvoudig

Het maken van een zakje met lavendel kost nauwelijks moeite. U kunt hiervoor stukjes stof of zakdoeken gebruiken. Knip cirkels of vierkanten in de gewenste grootte. Het beste kunt u hiervoor een katoenen doek of een tissue gebruiken. Vul het zakje eens met dennennaalden en voeg als u wilt, een paar druppels aromatische olie toe om de geur te intensiveren.

De vulling kunt u natuurlijk aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur. Bind de zakjes dicht met een mooi, kleurrijk lint.

Wat is geschikt voor winterse geurzakjes?

  • kruidnagel
  • gedroogde schil van appels, citroenen en sinaasappels. 
  • dennennaalden
  • buxus takken
  • cederhout
EM-Tanne-001-21cm.eps

Wat is geschikt voor zomer geurzakjes?

  • rozenblaadjes
  • lavendel
  • citroengras
Droog deze planten en knip ze in stukjes. Goed alles mengen, in een klein zakje stoppen en dichtbinden.
00359-20-L-004
Foto: © Sonnenkind1976 - Fotolia.com