EM-Garten-051-48cm

Verfraai uw tuin met stenen

Tuinleven
Stenen hebben de mensheid al duizenden jaren gefascineerd. Wat ooit gebruikt werd om stenen werktuigen en stenen gebouwen te produceren, wordt vandaag de dag gebruikt als bouwmateriaal voor binnen en buiten, als kunstwerk, als sieraad of als erfafscheiding. Omdat stenen verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten, kleuren en vormen, kunnen deze gebruikt worden voor verschillende tuinontwerpen. Wij hebben enkele tips voor u om de stenen in uw tuin te laten veranderen in échte blikvangers.

Bereidt uw tuin voor

Rotstuinen zijn bijzonder geschikt voor hellend terrein. Hier kunnen de stenen warmte opslaan over hun volledige oppervlak en de warmte weghouden bij planten in de buurt. (Stenen zijn ook uitstekend geschikt voor het leggen langs de rand van een weg of op een terras.) Verwijder ongeveer 30 cm aarde en alle wortels om later onkruid te voorkomen. Het verwijderde materiaal wordt gemengd met steenslag en zand en opnieuw aangevuld tot 25 cm. Om wateroverlast te voorkomen en stabiliteit te bieden voor de zware stenen, voeg een toplaag van grind toe. Voor extra bescherming tegen wortel, leg kippengaas tussen het steenslag mengsel en het grind.

Stenen

Een rotstuin krijgt zijn charme door te laten lijken alsof het ontstaan is door louter toeval. Gebruik daarom geen verschillende stenen, maar stenen van hetzelfde type. Zandsteen, basalt of graniet zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor planten die niet van kalk houden. Kalksteen en travertijn gaan juist goed met planten die kalk willen. Nu kunnen de stenen worden ingebed met hun grotere oppervlakken naar beneden. Probeer de natuur voor te zetten: dit betekent dat grotere stenen onder de helling moet worden geplaatst, bovenop elkaar liggen en verzonken tussen kleine stenen. Vul eventuele holtes tussen de stenen met een drainagelaag van grind of zand, waardoor wateroverlast wordt voorkomen en de stenen op hun plaats blijven liggen. Afgezien van dat, is er niet veel op te merken bij het gebruik van stenen. Gebruik gewoon uw fantasie en plaats de planten naar uw eigen idee!

Planten

Planten die bestand zijn tegen droge en zonnige omstandigheden zijn bijzonder geschikt. Hier horen tijm,  klokjesbloem en edelweiss bij, maar ook bomen, zoals bijvoorbeeld dennenbomen. Gebruik laaggroeiende anders lijkt de tuin snel overvol. De planten moeten op de juiste wijze worden geplant. Vraag bij uw tuincentrum voor geschikte planten en hun verzorging.

Verzorging

Omdat de planten goed moeten wortelen moet u tijdens het eerste jaar de planten regelmatig water geven. Vanaf het tweede jaar hebben de planten bijna geen water nodig, behalve tijdens zware periodes van warm weer. Vanwege uw correcte voorbereiding zal er nauwelijks onkruid groeien.