Climbing flower
Realise your gardening dreams

De top-zes klimmers om je privacy te behouden

Je kunt je terras, pergola of balkon voorbereiden, zodat het er bij mooi weer op zijn best uitziet. Een goede manier om je privacy te waarborgen, is door klimplanten te gebruiken om een natuurlijk scherm tussen jou en je buren te creëren. Dit zijn de beste klimmers om te proberen.

honeysuckle

Kamperfoelie, het meest bestand tegen de winter

Deze klimplant zendt ranken uit die op natuurlijke wijze rond de bovenkant van een pergola of langs balustrades krullen. Hij kan tot 5m hoog reiken als hij is uitgezet. Door zijn decoratieve kwaliteiten is hij perfect om een terras of veranda op te fleuren. Plant tussen mei en september op een zonnige maar halfschaduwrijke plek. Kamperfoelie is zeer vorstbestendig en bestand tegen temperaturen tot -25°C. Het onderhoud beperkt zich tot regelmatig water geven (vaker in de zomer) en regelmatig snoeien met de snoeischaar.

Sterjasmijn, de meest geurige en gemakkelijk te kweken

Sterjasmijn, ook wel valse jasmijn genoemd, is een groenblijvende struik met prachtige bloemen. Het groeit snel tot 5m hoog, heeft weinig verzorging nodig en hoeft niet te worden gesnoeid, behalve een jaarlijkse "opfrisbeurt" aan het einde van de winter om de bloei te stimuleren. Deze struik kan een hek, muur of prieel bedekken wanneer hij stevig aan een steun is bevestigd. Door hem in de buurt van een huisraam te plaatsen, profiteert u ten volle van zijn heerlijke geur. Het kan worden geplant in de herfst of in het voorjaar (exclusief periodes van vorst en zeer hoge temperaturen) in goed doorlatende grond.

clematis

Clematis, de meest aantrekkelijke

Clematis, bijgenaamd Queen of Climbers, zal een hek prachtig bedekken en ook privacy geven. Bloeit tussen maart en oktober en voegt maandenlang kleur toe aan de tuin. Deze klimplant kan tussen de 2,5 en 10m hoog worden en heeft een diepe, frisse grond nodig die bestaat uit een mengsel van aarde en compost. Het is belangrijk om de basis in de schaduw te houden door er andere bloemen omheen te planten. Hoe meer je een clematis terugsnoeit (aan het einde van de winter, in februari), hoe meer hij de volgende keer bloeit! Qua onderhoud is hij zeer goed bestand tegen kou en heeft hij niet veel water nodig. Maar pas op dat hij niet uitdroogt of wordt aangevallen door bladluizen.

Bamboe, het meest isolerend en exotisch

Naast ideaal voor het creëren van een exotisch scherm, is bamboe ook een geweldige geluidsisolator. Je kunt een ondoorzichtig bamboegordijn planten dat zeer snel in de grond zal groeien, maar je hebt een wortel- of wortelstokbarrière nodig om hem te beheersen. In een pot houden is gemakkelijker en zal minder invasief zijn. Bamboe heeft veel kunstmest nodig en moet worden bewaterd als de grond aan de oppervlakte droog is. Je kunt ook overwegen om het in de winter te mulchen om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Knip je bamboe af met een takkenschaar of zaag, maar vergeet niet dat afgeknipte stokken niet teruggroeien.

russian olive

Elaeagnus of olijfwilg, het meest geschikt voor een haag

De elaeagnus is een sierlijke, groenblijvende heester die 3 tot 5m hoog kan worden. Een van zijn variëteiten, elaeagnus angustifolia, ook wel de olijfwilg genoemd, vormt een zeer effectief privacyscherm en een prachtig aantrekkelijke haag - dankzij zijn gouden tinten - als elke struik een meter uit elkaar staat. Het kan het beste in de herfst worden geplant, voordat er vorst optreedt, op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Met een heggenschaar kun je hem gemakkelijk snoeien en in vorm brengen zoals jij dat wilt. Hij bloeit van mei tot juni met prachtig geurende bloemen.

Buddleja of vlinderstruik, de meest voorkomende

Deze klimmer staat bekend als de vlinderstruik omdat de lange geurende bloemen bijzonder aantrekkelijk zijn voor vlinders. Hij zal snel groeien (van 2 tot 5m) op een zonnige plek en in gemiddelde grond, omdat de behoefte aan water en voedingsstoffen vrij laag is. Als haag biedt hij privacy en voegt kleur toe aan de tuin. Eenvoudig te onderhouden: alles wat nodig is, is een jaarlijkse trimbeurt. Ook kun je de basis in de zomer mulchen om wat vocht in de grond te houden.