meneer met boomschaar

GARDENA snoeikalender januari t/m juni

Snoeien is goed voor de groei en bloei van de tuin, hierdoor worden perken/borders netjes gehouden en het voorkomt verspreiding van ziekten in je tuin. Veel struiken en bomen in je tuin hebben daarom regelmatig een goede snoeibeurt nodig. Maar wanneer snoei je welke boom, plant of struik? Wij geven je een handig overzicht en tips per maand.

Januari/februari

Januari en februari zijn goede maanden om verschillende bomen en struiken flink terug te snoeien. Daarentegen is het wel belangrijk om te weten dat je nooit moet snoeien wanneer het vriest. Kies dus een dag met zacht weer. Deze tijd van het jaar is het moment om bladverliezende bomen, struiken en planten te snoeien. Verwijder allereerst de dode en zieke takken uit de bomen en struiken.  

Welke bomen/planten krijgen in deze maanden een snoeibeurt? 

 • Druivenstruik: de druivenstruik kan tot ongeveer half januari teruggesnoeid worden. Wij adviseren om dit niet veel later te doen omdat eind januari de sapstromen op gang komen. 
 • Knotbomen kunnen van februari tot maart gesnoeid worden. Hieronder vallen bomen zoals de wilg, eik, els en populier.  
 • Leilindes: deze kan je flink terugsnoeien om de leivorm erin te houden.   
 • Fruitbomen (appels en peren): deze bomen kan je van begin januari tot eind maart snoeien. Doe dit niet eerder, want dan bestaat de kans dat deze fruitbomen ziektes op kunnen lopen.
 • Blauwe regen: snoei deze zo’n 2 of 3 ogen (10 tot 15 cm) terug op een vorstvrije dag.
gardena snoeischaar

Maart/april

In deze maanden dien je de meeste snoeiwerkzaamheden te verrichten. In maart en april moeten veel sierheesters gesnoeid worden. De zomerbloeiers waarvan de hoofdbloei na 1 juli valt, moeten deze maand weer gesnoeid worden.

Welke bomen/planten krijgen in deze maanden een snoeibeurt?  

 • Rozenstruik: rozen die het hele jaar doorbloeien kan je in het voorjaar vanaf maart snoeien. Na de bloei kan je pas de zomerbloeiende rozen snoeien.  
 • Hoge grassen, siergrassen en bamboe mogen echt een heel stuk worden teruggesnoeid. 
 • Vlinderstruik: begin pas met snoeien van de vlinderstruik tot de ergste nachtvorst verdwenen is. Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 40 cm van de grond.

Mei/juni

Werk in deze periode op een dag waarop de zon niet al te fel schijnt. Wanneer je dat wel doet, loop je het risico dat de plantentoppen verbranden, en dat is niet de bedoeling.  

Welke bomen/planten krijgen in deze maanden een snoeibeurt?  

 • Buxus: de buxus dien je minimaal twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je de buxus eind mei en de tweede keer in september zodat de heg of vorm goed en mooi de winter in gaat. Voor het mooiste resultaat kan je de buxus het beste vier keer per jaar snoeien. Hoe vaker je de buxus snoeit, hoe voller hij wordt. Gebruik de PrecisionCut Buxusschaar om een mooie vorm te geven aan je buxus.   
 • Hagen: de hagen die het hele jaar door groen blijven kan je in deze periode het beste snoeien. 
 • Magnolia: de Magnolia hoef je alleen maar te snoeien wanneer dit echt nodig is. Begin mei, na de bloei, is hiervoor de beste periode. De nieuwe knoppen verschijnen aan het einde van de zomer, dus snoei nooit de Magnolia in het najaar.
 • Je kan in deze periode ook beginnen met de zomersnoei van de druif. 
Vrouw snoeit heg

Juli

Midden in de zomer is een periode waarin je niet veel hoeft te snoeien. Je moet immers ook genieten van je tuin! Planten en struiken die dit jaar nog niet gesnoeid zijn kan je tot augustus nog snoeien. Bloemen die al uitgegroeid zijn, kan je verwijderen zodat nieuwe knoppen aangemaakt kunnen worden en je langer van de bloei kan genieten.

Welke bomen/planten mogen in deze maanden een snoeibeurt?  

 • De kersenboom, pruimenboom, perzik en abrikoos kan je na het plukken van de vruchten en heel stuk terugsnoeien. Ook bessenstruiken en bramenstruiken, hierbij mogen de takken die vrucht dragend waren.
 • Lavendel dat is uitgebloeid kan worden gesnoeid, dit voorkomt dat de struiken onderin kaal worden, wanneer lavendel tot ver in oktober bloeit kan beter in het voorjaar gesnoeid worden.
 • Rozen: ook uitgebloeide rozen kunnen tot aan een vijfblad worden gesnoeid.
 • Uitgebloeide bloemen uitknippen verlengt over het algemeen de bloei van de plant.