Snoeiwijzer

Tuinleven
Aan het begin van het tuinseizoen is het tijd om te snoeien. De vuistregel is: planten die na 21 juni bloeien, snoei je in het voorjaar. Bloeit de plant in het voorjaar? Wacht dan met snoeien tot na de bloei. Een juiste manier van snoeien is belangrijk voor de verdere groei en bloei. Bij de start van het nieuwe tuinseizoen is het snoeien van hagen en struiken één van de eerste taken die moet gebeuren. Of het nu hagen, struiken of bomen zijn: op de juiste manier snoeien is erg belangrijk voor de verdere groei.

Even wachten

Soms kun je beter wachten met snoeien. Niet zozeer voor de planten zelf maar meer om de vogels te beschermen zodat ze rustig kunnen broeden.

Waarom snoeien?

Er zijn een aantal redenen om te snoeien:

•  Terugsnoeien 
•  Verjongingssnoei 
•  Vormsnoei

1. Terugsnoeien

De plant wordt terug-gesnoeid tot ongeveer 20 cm boven de grond. Let op dat er niet meer dan 1/3 van de totale lengte van de plant wordt terug gesnoeid anders is het zonde.

2. Verjongingssnoei

Dit is snoei om heesters jong en binnen de perken te houden.

3. Vormsnoei

Alleen nieuwe takken worden gesnoeid om hagen en struiken vorm te laten behouden.

Waar laat ik mijn snoeiafval? 

Het snoeiafval kan in kleine stukjes geknipt worden en aan de composthoop toegevoegd worden. Weggooien als organisch afval kan natuurlijk ook. Bij grote hoeveelheden kunt u snoeiresten naar het containerpark van uw woonplaats brengen. Of u gebruikt het om de kachel aan te steken, maar laat het eerst wat drogen.