Echinacea (of zonnehoed): Een helende bloem met een zonnen hoed

Tuinleven
Echinacea zijn echte helden. Of het nu regent, stormt of de zon schijnt – hun bloemen verblinden andere bloemen in de tuin. Met hun elegante en kleurrijke hoeden, trekken ze alle aandacht naar hun, en bijkomend ze versterken ons immuun systeem.

De Echinacea komt uit Noord-Amerika. De Latijnse naam “Echinacea” is afkomstig van het Grieks “echinos” = egel. Dit artikel beschrijft de gelijkenis tussen de stekelige en uitpuilende bloemhoofd met een egel.

Dankzij zijn genezende eigenschappen, is de Echinacea bloem bekend geworden. De Amerikanen kauwden op de wortels van deze plant om tand- en keelpijn te verzachten. Tegenwoordig, vindt u in bijna elke apotheker producten die extract van deze bloem bevatten. Echinacea wordt gebruikt tegen koorts, ziekte en om zwakke immuunsystemen te versterken. U kunt het ook gebruiken tegen huidziektes of lymfatische ontstekingen. Het hellend effect is niet medisch bewezen - niettemin, is Echinacea uitgegroeid tot een populair geneesmiddel.

Echinacea is ondertussen ook beschikbaar in Europese tuinen. Hoewel de variëteiten niet zo uitgebreid zijn als in Noord Amerika, kunnen ze hun bloesems uitgebreid tonen. Ze bloemen intens van juni tot eind september.

In Europa zijn er 3 bekende variëteiten: Paarse Echinacea, Pallid Echinacea en het Echinacea met slanke bladeren. Deze planten zijn geboren als zonaanbidders. Ze overleven warme en droge periodes zonder probleem omdat ze zon en warmte gewoon zijn. Bovendien, hebben ze geen speciale vereisten voor de bodem. Het moet voldoende voedzaam en waterdoorlatend zijn. Om de bloem goed te verzorgen is het aangeraden om regelmatig de bloemen te snoeien.

Echinacea is niet alleen geschikt voor een mooi bos bloemen, maar ook zeer geliefd bij vlinders en bijen. Wanneer het bloeiseizoen over is, verwijder de bloemen niet. Ze bieden een mooie decoratie tijdens de winter.