Basis tips voor kruiden

Tuinleven
Of het nu voor slaatjes, saus of groenten is – kruiden geven een zomerse, lekkere en intensieve smaak aan al uw gerechten. We geven u zes tips om lekkere kruiden te kweken, van het planten tot het bewaren.

1. Zaaien

U kunt eigenlijk bijna overal kruiden zaaien: in potten op de vensterbank, in bloembakken op het balkon of buiten in de tuin. Zelfs op nauwe plaatsen kunnen kruiden zorgeloos groeien. U kunt kruiden zaaien zoals peterselie, dille, bieslook en basilicum. Strooi de zaadjes in de grond en besproei ze regelmatig zodat ze goed kunnen kiemen.

2. Verpotten

Een alternatief om kruiden te hebben in huis is ze in potten kopen in de supermarkt. Bijna elke supermarkt verkoopt kruiden in potten. Als u deze kruiden koopt in pot is het belangrijk om ze meteen te verpotten in een grotere pot. Zo bent u zeker dat de plant genoeg plaats heeft om te groeien en zich te verspreiden.

3. Besproeien

Om ervoor te zorgen dat uw kruiden goed groeien en bloeien, is het zeer belangrijk om te regelmatig te besproeien. Als u een voorkeur hebt voor Zuiderse kruiden zoals tijm, Marjolein, oregano en rozemarijn, moet u ze niet zo vaak besproeien omdat ze arme en droge grond gewoon zijn. In tegenstelling tot peterselie, bieslook en Dragon, hebben deze kruiden veel water nodig.
In beide gevallen moet u waterplassen voorkomen.

4. Bemesten

In het algemeen, moet u zeer zuinig zijn in meststoffen. Als u te veel bemest, kunnen de smaken veranderen. Indien u toch uw kruiden wenst te bemesten, doe het dan maximaal één keer per maand.

5. Oogsten

Kruiden oogsten is zeer eenvoudig. Bij de meeste kruiden worden enkel de bladeren geplukt, zoals bv. voor basilicum of wilde look. U kunt hele twijgen van tijm, pepermunt en Dragon gebruiken. Dit doet u best met een scherp mes of met een schaar. Oogst enkel wat je nodig hebt zodat je steeds verse kruiden kunt blijven gebruiken.

6. Bewaren

Kruiden zijn heel eenvoudig te bewaren op 2 manieren: of u laat ze drogen of u vriest ze in. Als u beslist om ze te drogen, laat u ze best 2 weken drogen op een warme en donkere plaats. Daarna bewaart u ze in een gesloten glazenpot. Als u ze wilt invriezen moet u ze eerst wassen. Daarna hakt u de kruiden fijn en bewaart u ze in diepvriesdozen. Gebruik één doos per soort kruiden.
Beide bewaringsmethodes zorgen ervoor dat de kruiden hun rijke aroma’s behouden.