GARDENA Terraline™ Small Spade

Maak de grond klaar voor nieuwe borders

Tuinleven

Het tuinseizoen loopt op zijn einde, zomer bloemen en groenten zijn weggehaald. Wie een nieuwe border wilt creëren voor het volgend seizoen moet een deel van zijn gazon omdoen. Als u ergens een ongebruikt stukje gazon hebt, kunt u deze volgend jaar gebruiken voor kruiden, bloemen of groenten. Dan moet u nu de grond gaan klaarmaken. Dit betekent : maak uw spieren warm en graven maar !

Maak compost of meststof klaar

Vooraleer u begint te graven moet de grond eerst wat bemest worden: gebruik bv. herfstbladeren of organische meststof. Leg eerst een laagje voor u begint te graven. Zo kan het netjes gemengd worden bij het graven.

Diep graven voor de nieuwe planten

Voor graafwerken, kiest u best voor een spade of een spitvork. Beide zijn beschikbaar met verschillende handgrepen, T- of D-greep, en in verschillende lengtes (113 of 117 cm). 

Graaf op de volledige lengte een gleuf van ongeveer twee spades diep. Doe deze overtollige grond in de kruiwagen zodat u deze grond achteraf kan gebruiken. Maak een tweede gleuf en doe deze om in de eerste. Ga zo verder voor de hele breedte van uw nieuw plekje. Tip: Doe de bovenste laag onderaan en doe de onderste grondlaag er boven op.

Om de grond te beschermen van regen, koud en wind, ken je er een laagje bladeren bovenop doen. Wormen en andere micro-organisme zullen hier ook voordeel uithalen. De vorst zal de kleiachtige grond in de volgende maanden hard en kruimelig maken. In de lente, zal u de grond goed los moeten maken. Kort voor het planten, zal de grond even moeten losgeharkt worden en kunnen meststoffen toegevoegd worden.