En GARDENA-sprinkler i aktion

Installation og vedligeholdelse af sprinklersystem

Sådan installerer og vedligeholder du dit GARDENA sprinklersystem

Har du et GARDENA sprinklersystem og har brug for at installere det? Eller spekulerer du på, hvordan man vedligeholder det på den bedste måde? Få hjælp ved at se vores how-to-video og vores samling af tips og tricks.

Installation af systemet

Der er kun et par enkelte ting, du skal gøre, før du kan læne dig tilbage og slappe af, mens systemet klarer vanding. Her er et par nemme trin, der hjælper dig med at installere dit sprinklersystem.*

Illustration: Installation af GARDENA sprinklersystem Trin 1

Trin 1

Læg alle dele ud i haven i henhold til planen. Begynd ved starten af dit vandingssystem.

Tip: Hvis du ruller rørene ud 1-2 timer før og lægger dem ud i solen, er de lettere at få rettet ud.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 2

Trin 2

Skær rørene til den rigtige længde i henhold til planen. Sørg for, at der ikke kommer jord ind i røret. Skær om nødvendigt røret af, dvs. fjern urene snitkanter. For at få lige rørskæring med kun én omgang skal du bruge GARDENA rørskæreren til at skære tilslutningsrørene.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 3

Trin 3

Forbind nu elementerne. Skub rørene ca. 6 cm ind i samleledet over O-ringen. Dette skaber en vandtæt forbindelse.

Forsigtig: Efter ca. 4 cm er der en tætningsring. Før røret længere ind i åbningen på
dette tidspunkt.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 4

Trin 4

Juster nu sprinklerens sprøjteretning, sprøjteområde og sprøjtebredde. Indstillingerne er forskellige afhængigt af modellen. Du kan finde flere oplysninger på etiketterne på selve sprinklerne. Brug blot en skruetrækker til at dreje den øverste skrue. Dette giver dig mulighed for at regulere rækkevidden.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 5

Trin 5

vigtig! Kontroller nu, at dit sprinklersystem er tæt.

For at gøre dette skal du lave en testkørsel, før du installerer systemet under jorden. Hvis sprinklersystemet er tæt, skal du gå videre til trin 6. Hvis sprinklersystemet ikke er tæt, skal du kontrollere, at rørene virkelig er sat så langt ind i forbindelsesstykkerne, som de kan komme.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 6

Trin 6

Brug en spade til at grave v-formede grøfter ca. 20-25 cm dybe. For at gøre dette, fjern forsigtigt græstørv og jorden og lig det langs grøften. Fjern stenene fra renden.

Tip: Slå græsplænen og vand den på forhånd. Dette vil gøre processen lettere.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 7

Trin 7

Placer nu rørene med samleled og sprinklere i grøften. Alle sprinklere og dyser skal installeres i niveau med jordoverfladen. Dysehovedet, herunder det forsænkede greb, skal være over
jordoverfladen med henblik på regelmæssig rengøring.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 8

Trin 8

Installer dræningsventilerne på de laveste punkter i systemet. Højdeforskellen mellem dræningsventilerne må ikke overstige 2 m på skråninger. Installér om nødvendigt flere dræningsventiler på skråningen. For at forbedre afvandingen og beskytte dræningsventilen
skal den installeres i en sivningspakke af vasket groft grus (ca. 20 x 20 x 20 x 20 cm). Før du installerer dræningsventilerne, skal du skylle systemet for at fjerne snavs, der kan være kommet ind
i systemet under installationen. Dræningsventilerne åbner automatisk efter vanding, så snart vandtrykket er under 0,2 bar, og dræner røret.

Illustration: Installation af GARDENA-sprinklersystem Trin 9

Trin 9

Nu skal jorden tilbage i grøften og derefter lægges græstørven ovenpå og tramp den ned. Hvis du vander jorden og græstørven først, vokser det hele hurtigere sammen. Om 2 til 3 uger vil du ikke længere kunne se udgravningen.

Tips og tricks til vedligeholdelse

Her kan du finde nogle nyttige tips, der hjælper dig med at forlænge dit systems levetid.

maks. 6 bar

Højt vandtryk

Sprinklere og rør er godkendt til et driftstryk på op til 6 bar. Hvis vandtrykket er højere, skal der monteres en trykregulatoren. For spørgsmål vedrørende korrekt tilslutning til vandforsyning, tal da med en VVS.

GARDENA Sprinklersystem centralt filter

Centralt filter

Hvis der tilføres vand til vandingssystemet via en pumpe, kan der trænge sand ind i rørledningssystemet og forårsage funktionsfejl i din sprinkler. Brug derfor altid et centralt filter, hvis vandet tilføres via en pumpe.

GARDENA-sprinklersystemrør og adapterstykker

Overgang fra 19 mm eller 32 mm til 25 mm rørtilslutninger-

Har du allerede installeret et GARDENA sprinklersystem før 2005? Og ønsker du at udskifte eller udvide det?

• Brug Adapter (ref. nr. 1513) til overgangen fra 19 mm til 25 mm rør, brug Adapter (ref. nr. 1513) med Samleled 25 mm x 1"- udvendigt gevind (ref. nr. 2763)
  • Brug Overgang fra 32 mm - 25 mm (ref. nr. 2777) til at forbinde 32 mm tilslutningsrøret til 25 mm rør
Frostsikker forsegling

Frostbeskyttelse

Før frosten kommer, skal du afbryde systemet fra forsyningsrøret. Overhold blot de yderligere frostanvisninger for produkterne.

GARDENA-sprinklersystemhane, tilslutningspunkt og adapterstykke

Permanent forbindelse

For en forbindelse, der er modstandsdygtig over for permanent tryk, skal forbindelsen mellem hanen og tilslutningsboksen (ref. nr. 8262) foretages via en 3/4" slange og 2x adaptere (ref. nr. 1513).

Skruetrækker, spader og beskæresaks.

De mest anvendte redskaber

Beskæresakse eller GARDENA rørskærer til at skære rørene, skruetrækker (med slids eller kryds, forhandles ikke hos GARDENA) til at justere sprinklere, spade til at grave rørene ned.

Teknisk illustration af kombination af V3 ventilboks med V1 ventilboks

Kombination Ventilboks V3 med en Ventilboks V1

Ventilboksen V3 er tilsluttet vandforsyningen. Du kan også kombinere den med en Ventilboks V1. For at gøre dette skal du forgrene røret og tilslutte det til Ventilboks V1.

Tip: Hvis du installerer flere ventilbokse ved siden af hinanden, anbefaler vi, at du skruer ventilboksene sammen på et træbræt.

Teknisk illustration af kombination af V3 og V3 ventilboks

Kombination af to eller flere ventilbokse V3.

Ventilboksen V3 kan nemt kombineres med hinanden, samles og adskilles. Dette sikres ved hjælp af et forbindelsesstykke (ref. nr. 2758).

Se hvordan ventilboksen installeres, og hvordan vandingsventilen installeres.

*Hvis du selv ønsker at installere systemet, skal du være opmærksom på, at vi ikke kan påtage os noget ansvar for eventuelle omkostninger og skader, der måtte opstå som følge heraf.