EM-Garten-060-47

Een tuin voor de kinderen

Tuinleven
Kinderen willen in de tuin spelen,rennen en de natuur ontdekken. Daarnaast kunnen zij natuurlijk ook helpen met tuinklusjes. Volg deze tips om ervoor te zorgen dat de tuin een paradijs voor kinderen is en blijft.

De natuur ontdekken

Kinderen zijn dol op avontuur. Dit is één van de redenen dat een kindvriendelijke tuin niet te perfect moet zijn. Dit vinden ze namelijk maar saai. Stukken van de tuin waar nog niets mee gedaan is zijn uitstekend geschikt voor kinderen om te ontdekken en te experimenteren. Je kunt veel dieren naar de tuin lokken door middel van vogelhuisjes, vogelbadjes of een zelfgemaakt  insectenhotel. Hierdoor valt er door de kinderen veel te leren en ontdekken.

Kinder moestuin

U kunt uw kinderen al op jonge leeftijd betrekken bij tuinieren. Op deze manier leren ze snel wat ze wel en niet kunnen eten. Een goed idee is een eigen moestuintje. U kunt samen met uw kind groenten en fruit kweken die ze dan later zelf kunnen oogsten. Bijzonder geschikt hiervoor zijn tomaten, erwten, frambozen en aardbeien. Deze oogst kan onmiddellijk worden gegeten en dat is leuk!

EM-Gartenfond-009

Klimmen en verstoppen

Mogelijkheden om te klimmen en te verstoppen doen het altijd goed. Wat dacht u van bijvoorbeeld een boomhut of een zelfgebouwde hut van takken? Een hazelnoot struik is binnen een paar jaar perfect om in te klimmen en de noten zijn populair bij zowel kinderen als eekhoorns. Jonge fruitbomen zijn niet geschikt om in te klimmen omdat gebroken takken de oogst na een paar jaar negatief kunnen beïnvloeden.

EM-Garten-059-48cm

Waterpret

Op warme zomerdagen is water in de tuin is een must voor kinderen. U kunt bijvoorbeeld een klein pierenbadje opzetten. Een waterslang met een sproeier of een sprinkler biedt volop plezier voor kinderen én zorgt voor heerlijke verkoeling.

00959-20-L-030

Veiligheid voor alles

Welk tuinontwerp u ook in gedachten heeft: hou rekening met de veiligheid van uw kinderen. Zet geen giftige planten in de tuin als u kleine kinderen hebt. Enge trompetten,goudenregen, wolfskers of valeilelie mogen niet in de tuin van gezinnen aanwezig zijn. Zodra de kinderen ouder worden kunt u uitleggen wat giftig is en wat niet. Wees voorzichtig bij het ontwerpen van vijvers, zwembaden of waterpartijen. De veiligheid voor de kinderen moet hierbij altijd gewaarborgd zijn.

Om ervoor te zorgen dat kinderen niet zomaar de weg op kunnen rennen, kunt u het beste een heg of hek om uw tuin laten plaatsen. Hierdoor kunt u de kinderen lekker buiten in de tuin laten spelen zonder dat u zich continu zorgen moet maken over de veiligheid.