Checklist voor de tuinklussen in de herfst

Tuinleven
De herfst is aangekomen en de nachten worden geleidelijk langer en kouder. De winter komt er snel aan. Dus waar kunnen tuinliefhebbers in de herfst naar uitkijken? De voorbereiding op de winter natuurlijk!

Planten en verplanten

De herfst is een heel goede tijd om te verplanten, want de grond is goed vochtig door de regelmatige neerslag. De grond is nog warm van de zomer en herfst, dus de planten hebben nog genoeg tijd om aan hun nieuwe plaats te wennen en nieuwe wortels te vormen.

Ook nieuwe planten kunnen heel goed in de herfst worden geplant. Dit is de laatste kans voordat de winter intreedt om nog wat kleur in de tuin aan te brengen. Zo is de herfst (vóór de eerste vorst in de grond) de ideale tijd om rozen te planten.
08900-20-L-005-15cm

Bollen planten

Bollen kunnen ook in de herfst worden geplant, zodat de bloemknoppen in de lente precies op het juiste moment uit de grond komen barsten om u te verrassen met hun heldere kleuren. Om goed te groeien en bloeien is de juiste plaats voor deze voorbodes van de lente van cruciaal belang. De meeste hebben in de lente graag frisse, vochtige grond, maar in de zomerse rustperiode mag de grond droog en waterdoorlatend zijn. Plant bollen op een diepte van twee tot drie maal hun doorsnede. Met de GARDENA bollenplanter kunt u eenvoudig een groot en diep genoeg gat graven. Vervolgens plaatst u de bol in de grond met de punt omhoog, bedekt u deze met aarde uit de planter en drukt u de grond aan.

Overblijvende planten, struiken en heesters

Als heesters beginnen te vergelen, om te buigen of zaad te schieten is het tijd om ze te snoeien. Dit komt omdat de planten hun sap nu terugtrekken naar hun wortels. Als ze niet worden gesnoeid, kunnen ze afsterven.

Struiken en heesters kunnen met ongeveer driekwart worden teruggesnoeid. Dit kan echter verschillen, afhankelijk van de soort struik of heester. Gewoonlijk vindt u hierover nadere inlichtingen op het label van de plant of bij het plaatselijke tuincentrum.

Heggen snoeien

Heggen moeten in de herfst nog eenmaal worden gesnoeid om verrotting als gevolg van vochtafzetting te voorkomen. Snoei loofheggen niet zodanig terug dat er gaten ontstaan, want ze groeien tijdens de winter niet meer dicht en kunnen er dan nogal kaal uitzien. Als er boombladeren op de heg zijn gevallen, moeten die worden verwijderd, anders krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.

Gazons

De vochtigheid, lage temperatuur en zwakke zonneschijn tijdens de winter hebben een ongunstige uitwerking op het gazon. Daarom moeten gazons nog een keer goed worden verzorgd en 'verwend' voordat het koude weer begint. Als in de herfst de bladeren vallen, moeten ze regelmatig van het gazon worden verwijderd. Bladeren die op het gazon blijven liggen, houden het licht weg en bevorderen de vorming van droge, bruine plekken en de groei van mos. Maai uw gazon rond begin november voor het laatst. Zorg dat u het gras niet korter maait dan 5 cm, want langer gras kan het karige zonlicht beter benutten. Hiermee bevordert u de weerstand tegen onkruid en mos.

  Het is ook raadzaam om een speciale gazonvoeding voor in de herfst toe te voegen. Speciale gazonvoeding voor in de herfst heeft gewoonlijk een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Door de grotere hoeveelheid kalium wordt het gras versterkt en de vorstbestendigheid vergroot. Gewone gazonvoeding kan in de herfst beter niet worden gebruikt, want deze heeft een hoog stikstofgehalte waardoor het gras sneller groeit en gevoeliger voor vorst wordt.

Natuurlijk zijn er ook nog andere klusjes die vóór de eerste vorst moeten worden geklaard:

• Bloembedden, rozen en andere planten die gevoelig zijn voor vorst moeten worden bedekt met gehalseld hout, bladeren of in bubbeltjesplastic of een dergelijk materiaal worden gewikkeld.

• Graaf zomerbollen zoals dahlia's uit en bewaar ze in de kelder in een doos met luchtgaten.

• Breng potplanten naar binnen of zet ze op een beschutte plek.

• Sluit waterleidingen af en tap kranen en andere watervoorzieningen af zodat ze niet worden beschadigd door bevriezing.

• Demonteer vijverpompen en installeer zo nodig een ijsvrijhouder met pomp.

Als het eenmaal winter is, kan de tuinier lekker even vrij nemen van het tuinieren. Maar pas op: het is al snel weer tijd om aan de slag te gaan!